Niet te missen
Home / Dieet en afslanken / Krijg je buikje weg in slechts enkele weken

Krijg je buikje weg in slechts enkele weken

ok geen zin om dagelijks die slopende reeks buikspieroefeningen te doen, zonder enig resultaat te zien? Geen paniek, er zijn nog andere manieren om je buikvet weg te krijgen. Iedereen wil toch een mooie strakke buik?

 

Man of vrouw

Sommige mensen hebben nu eenmaal sneller last van buikvet dan andere. Sommige mensen mogen eten wat ze willen, maar behouden altijd hun strakke buik. De hoeveelheid vet op je buik wordt vooreest bepaald door je geslacht. Mannen hebben meer vetcellen op en rond de buik, vrouwen dan weer meer op de billen en op de borsten. Daarom dat de typische bierbuik een voornamelijk mannelijk gegeven is. Als je ouder wordt zal je geleidelijk aan spiermassa verliezen en vetmassa bijmaken. Daarom dat het bij het ouder worden steeds moeilijker wordt om je buikje onder controle te houden.

Genetische bepaald

Daarnaast is de hoeveelheid en de plaatsing van de vetcellen ook nog eens genetisch bepaald. Als je ouders geen moeite diende te doen om mager te blijven, zal de kans groot zijn dat je zelf gemakkelijker mager zal blijven. Omgekeerd zal je meer risico hebben om dik te zijn, als ook je ouders dik zijn. Als je vader dus altijd met een dikke buik heeft rondgelopen, pas je maar beter een beetje op dat je niet te veel eet. Maar er is ook goed nieuws. Als je veel vetcellen op je buik hebt, zal je bij het vermageren vooral daar de hoeveelheid vet sneller zien verminderen.

Eetgewoonten

Je komt er natuurlijk nergens mee door je voorouders de schuld te geven van je overgewicht of van je buikje. Je blijft natuurlijk zelf heel veel in de hand houden. Bijvoorbeeld door je voeding. Ga een ganse week lang, dagelijks op de weegschaal staan. Als je een buikje hebt en je gewicht schommelt steeds rond hetzelfde getal, dan kan je best elke dag iets minder eten. Schrijf op wat je dagelijks eet en probeer er het aantal kilocalorieën bij te vermelden. Vergeet de tussendoortjes niet, de sausen en het zout bij de maaltijd, de boter bij het bakken en ook alles wat je gedronken hebt, uitgenomen het water. Tel dus zo accuraat mogelijk.

Minder calorieën

Als vrouw zou je gemiddeld per dag rond de 2000 Kcal moeten zitten, als man rond de 2500 Kcal. Maar uiteindelijk is dit voor iedereen anders. Als gedurende een ganse week je gewicht stabiel blijft, dan weet je hoeveel Kcal je maximum mag verbruiken alvorens je dikker zal worden. Probeer nu in je voedingsschema dagelijks minimum 300 en maximum 500 Kcal te schrappen. Je zal merken dat het vaak al voldoende is om 1 of 2 snacks weg te laten of frisdrank achterwege te laten of tweemaal per dag een boterham minder te eten. Het heeft geen enkele zin om meer Kcal weg te laten omdat je dan het risico loopt om je spieren te verbranden in plaats van het vet. Bovendien is de kans groot dat je het dieet dan niet zal volhouden omdat het net te veel opoffering vergt.

De truc van het halve bord

Als je moeite hebt om je eetgewoontes om te gooien en voedingsmiddelen te gaan schrappen, dan heb ik nog een handige truc voor je. Namelijk de truc van het halve bord. De belangrijkste oorzaak waarom mensen te veel eten en een buikje kweken is overvloed. Als je honger hebt maak je een grote pot eten klaar, schep je rijkelijk je bord vol of smeer je een boterham meer. En dat is bijna altijd meer dan dat je nodig hebt. Maar dit hoeft geen probleem te zijn. Stop gewoon met eten als je bord half leeg is of je boterhammen voor de helft zijn opgegeten.Op de moment dat je halverwege de maaltijd bent, is je honger verdwenen en als je de maag enkele minuten de tijd geeft om de nodige signalen naar de hersenen te sturen zal je merken dat je zelfs redelijk voldaan bent. Bewaar je bord in de koelkast voor wat later. Je zal merken dat het een uur tot twee uur zal duren alvorens je terug honger hebt. Als je dan terug honger hebt eet je de overschot op. Bij de volgende maaltijd zal je vanzelf al minder opscheppen, omdat je nog recent gegeten hebt. Eet terug maar de helft van het bord en zet terug het overschotje in de koelkast, enz. Zonder het gevoel te hebben dat je minder eet zal je probleemloos honderden Kcal per dag achterwege laten.

Sporten

Buikspieroefeningen zijn niet echt leuk en net als elke ander training geven ze nauwelijks enig resultaat. Dit komt omdat het veel meer tijd en energie vergt om vet te verbranden dan om het aan te maken. Om een halve kilo vet te verbanden dien je een anderhalve marathon te lopen. Het spreekt voor zich dat dit meestal enkel weggelegd is voor topsporters zonder buikje. Veel mensen denken dat je door buikspieroefeningen te doen vooral je buikvet zal verbranden. Dit is natuurlijk een misverstand. Je zal er niet meer buikvet mee verbranden dan wanneer je de beenspieren traint. Met buikspieroefeningen zal je de buikspieren trainen en algemeen lichaamsvet verbranden.
De beste training voor je buikje weg te krijgen is intensief baantjes zwemmen. Hierbij verbruik je veel Kcal en train je de meeste spieren van je lichaam, waaronder de buikspieren. Lopen en fietsen zijn ook goede alternatieven, maar je zal langer in de weer moeten zijn om hetzelfde effect te bekomen. Probeer tweemaal per week gedurende 40 minuten aan intervalzwemmen te doen. Hierbij zwem je intensief steeds enkele baantjes en rust je tussendoor enkele minuten. Probeer hierbij steeds zo lang mogelijk aan een stuk te zwemmen, alvorens te pauzeren. Bij lopen zal je al een goede conditie moeten opbouwen om 40 minuten met intervallen te lopen. Bij lopen zal je ook sneller pijn ondervinden aan bijvoorbeeld de voeten of de knieën. Om bij het fietsen dezelfde inspanning te leveren in 40 minuten, zal je erg snel moeten fietsen, of bergop moeten gaan.

Sporten of minder eten?

Elke dag 300 tot 500 Kcal minder eten vergt geen enkele fysieke inspanning, integendeel. Om dezelfde hoeveelheid Kcal te verbranden zal je elke dag tussen de 45 en de 60 minuten intensief moeten trainen. Dit is onhaalbaar en zelfs onverantwoord als je dit niet gewoon bent. Bovendien heb je vaak de neiging om na het sporten iets meer te gaan eten, als of niet als beloning, hetgeen de resultaten van de inspanning voor een deel teniet doen. Sport dus alleen als je dit graag doet, er tijd voor hebt en je er beter bij voelt. Zoniet raad ik je aan om simpelweg een 500 Kcal per dag minder te eten en na enkele weken je buikje geleidelijk aan te zien verdwijnen vanuit je luie zetel.

Leave a Reply

Scroll To Top