Niet te missen
Home / Dieet en afslanken / 50 dieetmythes ontkracht

50 dieetmythes ontkracht

Geef toe, wie heeft het nog niet gedaan? Met één wortel de dag doorkomen, in de overtuiging dat je zo de tweede Kate Moss kan worden. Met als resultaat een flinke teleurstelling en liters roomijs en gebakjes om die te boven te komen. Hoog tijd dus om eens alle dieetmythes te doorprikken en de ware feiten te onthullen.
Weer wat verdikt en is de tijd gekomen om op dieet te gaan? Maar ik sport en ik val niet af? In dit artikel sommen we een 50 tal dieetmythes op die we aan de hand van een bondige uitleg willen weerleggen.

 

‘Calorieën tellen helpt’

De grootste leugen van allemaal, en één met monsterlijke gevolgen. Het beperken van de calorieën die je binnen krijgt, vertraagt je metabolisme. Wat het nog moeilijker maakt om overtollig vet te verbranden. Diëten wordt door je lichaam gelezen als verhongering en dus gaat het vet hamsteren voor de magere dagen. Een recente studie toont aan dat 2/3de van de lijners binnen het jaar al hun overtollig gewicht terug hebben. Eet dus gezond, maar dieet niet voortdurend!

 

‘Mager is gezond’

Er zijn maar weinig lichamen die bestand zijn tegen een graatmagere toestand, en het grootste gezondheidsrisico loop je op door op korte tijd veel gewicht te verliezen en daarna weer aan te komen. Word dus geen jo-jo dieet-slachtoffer.

 

‘Vermageren=moeilijk’

Ja, als je een 1-wortel-per-dag-dieet volgt of 2 crackers eet als lunch. Minder vet eten, meer vezels inslaan en regelmatig sporten kan je figuur veranderen zonder dat je je leven drastisch moet omgooien.

 

‘Je zit opgezadeld met je figuur vanaf je geboorte’

Elke geneticus blijft herhalen dat zwaarlijvigheid in de familie kan zitten, maar dat dit aan eetgewoonten te wijten is en niet aan genen. Steek de schuld dus op die friet met mayonaise, voor je je DNA met de vinger wijst.

 

‘Een fitnessclub kan ik me niet permitteren, ik zal nooit fit worden’

Goed geprobeerd, maar dit is echt een flauw excuus. Je hebt helemaal geen extravagante toestellen nodig om fit te worden. Trappen beklimmen is even doeltreffend als een ‘step-machine’ en met nederige huistaken zoals stofzuigen, verbrand je zeven calorieën per minuut. Een super-schoon huis zorgt dus voor een superfit lichaam!

 

‘Een beautybehandeling vervangt sporten’

Schoonheidssalons verleiden je met miraculeus afslankende middeltjes, maar die centimeters komen er na een paar dagen gewoon terug bij. Deze behandelingen doen het water af vloeien. Als het vocht terug komt, komen de centimeters er gezellig weer bij. Het beste middeltje om je op te peppen is de combinatie van gezonde voeding en regelmatig soorten.

 

‘Vitaminecapsules geven je energie’

Als ze een opkikker nodig hebben, grijpen velen al eens naar vitaminecapsules. Helaas, ze zullen je wel de nodige vitamines geven, maar geen energie. Daar zorgen de calorieën immers voor.

 

‘Je kan best je vet kwijtgeraken’

Niet doen! Vet heeft een grondige bestaansreden: het isoleert je, maak cellen aan en verzorgt je als je ziek bent. Een beetje vet kan geen kwaad, dus overdrijf niet.

 

‘Vermageren kan alleen als je niet aan eten denkt’

Je lichaam is je vijand niet! Terwijl verleidelijke gedachten ‘steak met friet’ in je oor fluisteren, smeekt je arm lichaam meestal om een broodje gezond. Luister aandachtig, want wat je lichaam vraagt is wat het nodig heeft.

 

’Cellulitis is een vet dat een speciale behandeling nodig heeft’

Cellulitis mag dan wel speciaal klinken, maar het is gewoon vet. De enige manier om ervan af te raken is regelmatig bewegen, weinig vet eten, en niet te veel alcohol en koffie drinken.

 

‘Ik mag zoveel light eten als ik wil’

Van braspartijen met dieetvoeding zal je niet vermageren. Het is niet omdat het weinig vet bevat dat je je ermee kan volproppen. Bovendien is het beter een boterham en fruit te eten dan een reep ‘light’-chocolade.

 

‘Salades maken je superslank’

Dit gaat alleen op als je rauwe groenten en fruit knabbelt. Komt er mayonaise aan te pas, dan kan je even goed chocolade eten.

 

‘Margarine is minder vet dan boter’

Sorry, maar dit is ook al niet waar. Margarine zit dan wel vol meervoudig onverzadigde vetten, die beter zijn dan de verzadigde vetten waar boter van overloopt. Maar als het erop aankomt calorieën te tellen, dan heeft het er ongeveer evenveel als boter.

 

‘Ga elke week op je weegschaal staan’

Iedereen die een beetje aan sport doet zit al gauw boven zijn ‘ideaal’ gewicht omdat ze meer spieren dan vet hebben. Weggooien dus dat marteltuig!

‘Margarine is minder vet dan boter’

Sorry, maar dit is ook al niet waar. Margarine zit dan wel vol meervoudig onverzadigde vetten, die beter zijn dan de verzadigde vetten waar boter van overloopt. Maar als het erop aankomt calorieën te tellen, dan heeft het er ongeveer evenveel als boter.

 

‘Alle vetten zijn slecht’

Fout! Zolang de vetinhoud van je totale voedselinname niet meer bedraagt dan 36% hoef je je geen zorgen te maken. Toch zijn sommige vetten minder gezond dan andere. Verzadigde vetten, bijvoorbeeld, zijn niet vetter dan onverzadigde, maar bevatten wel meer cholesterol. Gezondere opties voor de dagelijkse keuken zijn olijf- en visolie.

 

‘Gezond voedsel slankt af’

Voedsel dat het label ‘natuurlijk’ of ‘gezond’ met zich meekrijgt, is niet altijd wat het lijkt. Vele ‘gezonde’ tussendoortjes bevatten veel vet of suiker. Een onschuldige mueslireep kan 43% vet bevatten. Niet veel beter dan een reep chocolade.

 

‘Overeten is een vorm van hebzucht’

Hoe je eet, waarom je eet en wanneer je eet, kan even belangrijk zijn als wat je eet. Veel mensen eten omdat ze zich vervelen of wat depressief voelen. Vraag jezelf waarom je te veel eet (en of je dat wel echt doet). En vergeet niet dat we meestal niet te dik zijn, we zijn gewoon niet zo mager als een handvol jongedames die de catwalk sieren.

 

‘Je moet elke calorie tellen’

Als eten een obsessie wordt, ben je voor je het weet in een sukkelstraatje!
Voor je het weet zit je jezelf vol te proppen of word je verkozen als ‘s werelds vervelendste dieet-zuurpruim. Minder calorieën binnenspelen is niet voldoende. Om te vermageren moet je minder vet binnenkrijgen, beginnen met sporten en verstandig eten.

 

‘Geen tussendoortjes’

Ga je gang maar! Onderzoek heeft bewezen dat het beter is vijf a zes kleine maaltijden gedurende de dag te verorberen dan je vol te proppen met twee of drie grote. Op die manier kan je lichaam beter overweg met de vettoevoer en voel jij je niet tekort gedaan.

 

‘Alle calorieën zijn gelijk geschapen’

Gooi die calorieteller maar meteen weg want niet alle calorie- en zijn even slecht. Calorieën van koolhydraten zal je meestal meteen verbranden, terwijl vetcalorieën blijven plakken als lijm.

 

‘Gebak en roomijs eten zal je niet mager maken’

Als je alleen zou eten wanneer je echt honger hebt, dan zou je de hele dag roomijs kunnen snoepen. Of je gezond zou zijn, is een andere vraag…

 

‘Om in conditie te blijven moet je intensief aan aerobics doen’

Lichaamsoefeningen zijn essentieel om gezond te blijven, maar je moet heus niet naar de gym verhuizen. Regelmatige en redelijke dosissen aerobics, gecombineerd met enkele fitnessbeurten, is de beste weg naar een gezonder lichaam.

 

‘Van bepaalde diëten vermager je plaatselijk’

Sorry, maar plaatselijk vetverlies is doodgewoon een interessant marketing-fabeltje. Geen enkel dieet, hoe ingewikkeld ook, zal je buik of billen eruit pikken. Iedereen stapelt vet op andere plaatsen. Spijtig genoeg zullen de plaatsen die jij het liefst vetvrij ziet, zich het hardnekkigst aan dat extra laagje vasthouden.

’Niet ontbijten is goed om calorieën te ontduiken’

Hoe vroeger op de dag je calorieën binnenkrijgt, hoe beter. Zij worden beter in energie omgezet. Dus: ‘Ontbijt als een koning, lunch as een prins en eet ‘s avonds als een bedelaar.’

 

‘Een pompelmoes voor de maaltijd verbrandt een heleboel calorieën’

Niet als je je daarna te goed doet aan fondue en roomsoezen! Het geloof dat zuurrijk voedsel zoals citrusvruchten en azijn mirakels kan verrichten is al even geloofwaardig als ‘Die grote schoonmaak doe ik morgen wel’.

 

’Magere mensen hebben geen overtollig vet’

Als je nog eens een blik werpt op een uitgehongerd supermodel, denk dan aan het volgende: magere modellen die geen lichaamsbeweging hebben, kunnen een hoog percentage vet hebben. Een zwaarder iemand die veel sport kan veel spieren hebben en een laag percentage vet.

 

‘Pasta en aardappelen maken dik’

Koolhydraten, zoals brood, pasta, ontbijtgranen, rijst en aardappelen zijn vrij zwaar, dus houden ze de honger tegen. Tenzij je ze overlaadt met vetrijke sauzen, zal je maaltijd gezwind omgezet worden in energie.

 

‘Je hebt maar 1000 cal. per dag nodig’

Als je niet meer binnenkrijgt, zal je metabolisme vertragen en je lichaam zal energie willen bewaren door vet op te slaan. Diëten volgens een weinig-calorieën-regime is afschuwelijk en helpt niet.

‘Gebak en koekjes zijn boosaardige bekoringen’

Af en toe een koekje bij je koffie of thee is echt geen doodzonde, en je hoeft er je dus niet schuldig om voelen. Een evenwichtig dieet laat je toe jezelf eens te verwennen, als je niet overdrijft. Haal de sachertorte maar boven…

 

‘Stoppen met roken doet je verdikken’

Enkel en alleen als je je onnodig veel eet in plaats van te roken. Plotse onthouding van nicotine zal je eetlust vergroten, maar wie zegt dat je chocolade moet eten? Probeer eens een wortel of een stuk selder.

 

‘Succesvol diëten eist een strenge zelfdiscipline’

Dit klinkt al even erg als levenslang. Hou op met jezelf altijd te beperken en je zal eindelijk iets positiefs bereiken. Om met succes overtollig gewicht te verliezen moet je je hele houding tegenover voeding en leven herdenken, en kiezen voor een gezond eetplan op lange termijn. Probeer jezelf een slanke lijn op te dringen en voor je het weet zit je met eetstoornissen opgezadeld.

 

‘Je moet je aan een strikt programma houden als je wil vermageren’

Gezond eten en overtollig gewicht verliezen heeft niets te maken met het plannen van je dagelijkse maaltijden, drie maanden op voorhand. Eet redelijke hoeveelheden mager en vezelrijk voedsel, veel natuurlijke voeding, fruit en groenten en je zal je overtollig gewicht van je afschudden. Dus kalmpjes aan!

 

‘Op restaurant eten=je volproppen’

De tijden zijn veranderd. Steeds meer restaurants schakelen over op een gezondere keuken en er is meer keuze. Je hoeft niet echt te kiezen voor die reuzepizza en salades komen ook zonder sausjes uit de keuken. Dit gezegd zijnde: soms kan je gewoon niet anders dan eens flink het varken uithangen, dus ga je gang maar!

 

‘Van vegetarisch eten word je fitter’

Vergeet het maar. Bij vegetarisch eten wordt geen waarborg voor slanke dijen een gezond lijf geleverd. Vul je maag met vetrijke melkproducten en je dieet is minder gezond en afslankend dan dat van iemand die zweert bij mager vlees.

 

‘Niets helpt? Neem afslankingspillen!’

Niet doen! Deze pillen zijn verslavend en hebben meestal schadelijke bijwerkingen. Bovendien hebben ze geen enkel resultaat: als je ermee stopt komen de kilo’s er zo weer aan. Afblijven dus.

 

‘Avocado’s en bananen maken dik’

Deze twee staan bekend als supervet, en inderdaad, avocado’s bevatten veel calorieën (ongeveer 300 per stuk). Maar het vet in avocado’s is enkelvoudig onverzadigd, dus die heerlijke avocadosaus zal je geen bergen doen aankomen. Bovendien halen bananen maar juist de 100-caloriegrens, maar zitten ze vol met vitaminen en onmisbare mineralen.

 

‘Het is moeilijk om vet te verbranden’

Vet verbrand je constant. Sommige mensen verbranden het alleen minder effectief dan anderen.

 

‘Af en toe een maaltijd overslaan, maakt vermageren gemakkelijker’

Alweer fout! Je gaat alleen het suikergehalte van je bloed danig in de war sturen zodat je lichaam gaat panikeren. Het zal gaan besparen, je metabolisme vertragen en vetreserves aanleggen.

 

‘Veel beweging maakt je hongerig’

Alleen als het suikergehalte in je bloed daalt. Mensen die regelmatig sporten ondervinden dat ze minder honger hebben na hun work-out.

 

‘Veel water drinken, doet je vermageren’

Zal water wonderen verrichten? Eau, neen! Elk dieet kan niet genoeg onderstrepen hoe goed het toch wel is je lichaam vol te pompen met water. Dus dit moet toch waar zijn? Helaas. Water zal je vast en zeker een vol gevoel geven en het zal giftige stoffen wegspoelen, wat natuurlijk allemaal prachtig is. Maar hoeveel je er ook drinkt, het zal die speklaag niet doen krimpen.

 

‘Iedereen kan eruit zien als Kate Moss’

Wat een vervelende boel zou dat zijn. In plaats van de hele tijd te streven naar iets wat je nooit zal bereiken, zou je beter het beste van jezelf maken. Streef naar een positief beeld van jezelf door gezonder te eten en energiek te leven!

 

‘Een drastisch dieet, af en toe, kan geen kwaad’

Een hyperstreng dieet geeft misschien een vlug resultaat maar op lange termijn kan het desastreus zijn. Ze verlagen je metabolisme immers naar 30%, zodat je lichaam automatisch vet gaat opslaan.

 

‘Hoe meer en strenger je sport, hoe meer gewicht je verliest’

Ach, dit is wel echt passé. Het zal je verbazen, maar je verbrandt meer calorieën in 3 intensieve sessies van 10 minuten dan in een pijnlijke sessie van 30 minuten.

 

‘Als je een traag metabolisme hebt kan je niet vermageren’

Wat een handig excuus. Spijtig genoeg heeft je metabolisme geen vaste snelheid. Tank wat meer koolhydraten en ga eens flink op de sportpedaal staan en je metabolisme zal wakker schieten en versnellen.

 

‘Als je sport als een gek, kan je eten wat je wil’

Heb je al eens goed gekeken naar een sumoworstelaar? Als je overdrijft met lichaamsbeweging, kan je je metabolisme afremmen omdat het wanhopig zal proberen energie op te slaan.

 

‘Diëten is fantastisch. Je krijgt werkelijk de controle over je lichaam’

Een héél gevaarlijke leugen. Eigenlijk verlaagt diëten je zelfvertrouwen. Je ontzegt je lichaam immers iets wat het echt nodig heeft , voedsel.

 

‘Een vetvrij dieet is goed voor je lichaam’

Te veel vet is zeker en vast ongezond, maar vet volledig uit je dieet schrappen zou een vrij gevaarlijke en onbezonnen daad zijn. Het kan osteoporose (botontkalking) veroorzaken of zelfs tot onvruchtbaarheid leiden. Een gezonde optie is overbodig vet te vermijden. Eet mager vlees, snij de vetrandjes eraf, kies voor magere melkproducten en als je vetstof nodig hebt tijdens het koken, gebruik dan olijfolie.

 

‘Gewichtsverlies is nooit blijvend’

Als je constant van het ene naar het andere modieuze dieet overschakelt of jezelf onderwerpt aan diëten waarmee je alleen water en energie verliest, dan zal je je figuur niet behouden. Als je er daarentegen een levenslange gewoonte van maakt gezonde eetgewoonten te combineren met regelmatig bewegen, dan kan je je overtollig vet voor eeuwig vaarwel zeggen.

 

Door te vasten vermager je vlug’

Dat je gewicht verliest is zeker, maar voor hoe lang en tot welke prijs?
Vasten zal je lichaam zuiveren, maar wees voorzichtig dat je het niet aanmoedigt om vetter te worden door je metabolisme te ontregelen.

 

‘Als ik slank ben, zal ik gelukkig zijn’

Ah ja? En wat denk je van deze: ‘Als ik meer geld heb / een andere partner / een betere job, etc heb, dan … Nonsens. Kijk maar naar al die Hollywoodsterren. Zo mager als een bonestaak, en doodongelukkig.

Leave a Reply

Scroll To Top