Niet te missen
Home / Voeding / De voor- en nadelen van zelf brood bakken

De voor- en nadelen van zelf brood bakken

Tal van mensen zijn reeds begonnen met zelf hun eigen brood te bakken. Met de opkomst van de broodbakmachine is dit dan ook erg gemakkelijk geworden. Wat zijn nu de voordelen en nadelen van zelf brood bakken.

 

Goedkoop brood

Brood is ook bij de bakker niet zo duur. Spaar je er dan wel genoeg geld mee door zelf je eigen brood te bakken? Je dient tenslotte de kostprijs van de broodbakmachine en van de verbruikte energie mee te rekenen in de totaalprijs van het brood. Ik kan je alvast garanderen dat het brood dat je zelf bakt altijd goedkoper zal uitkomen dan bij de bakker. Afhankelijk van de broodmix en eventuele andere ingrediënten die je kiest, zal de totale kostprijs van het brood ergens tussen de 0,5 en 1,0 euro schommelen. Bij de bakker kost ditzelfde brood van 800 gram soms 2 euro of meer. Bij supermarkten kan je soms al broden kopen van 1,70 euro. In elk geval bespaar je gemakkelijk een euro of meer per brood van 800 gram door het zelf te bakken. Indien je om de twee dagen een brood nodig hebt, zal je hiermee op jaarbasis een kleine 200 euro sparen.

Welk broodbakmachine?

Met het geld dat je op jaarbasis spaart door het zelf te bakken, kan je dus een broodbakmachine aanschaffen. Dit toestel bevat één of twee bakvormen met een tweetal kneedhaken. Deze bakvorm kan je in het toestel plaatsen die een volledig programma kan doorlopen, dat bestaat uit kneden, rijzen en bakken. Zulk een programma duurt steeds enkele uren en is verschillend navenant het brood dat je wilt bereiden of de kleur van de korst die je wilt bekomen. Er zijn tal van toestellen op de markt. Een bekend merk is Domo, dat erg voordelige toestellen aanbiedt rond de prijs van 100 euro. Persoonlijk zou ik dit merk sterk afraden. Veel gebruikers klagen immers over barsten in bakvormen, oververhitting van de toestellen en tal van andere problemen. Ikzelf heb veel betere ervaringen met Panasonic. Dit zijn machines van erg goede kwaliteit en met een grote functionaliteit. Prijzen schommelen tussen de 150 en de 200 euro. Zelf bak in nu met een Severin, een toestel dat me nooit in de steek laat en goed is in zijn eenvoud. Het is bovendien één van de goedkoopste machines, die je reeds kan vinden voor minder dan 70 euro.

De broodmix

Je kan op het internet tal van recepten terug vinden en ook de handleidingen van de broodmachines bevatten recepten. Tenslotte zal je ook op de verpakking van je broodmix een recept terug vinden. Jammer genoeg bestaat het juiste recept niet. Elk toestel heeft zijn eigen programma´s en elk ingrediënt beïnvloed het brood op zijn specifieke manier. Zo zal elke gist het brood anders doen rijzen. Ook de samenstelling van het water is overal anders. Je zal met andere woorden je eigen recepten zelf moeten uitzoeken en keer op keer verbeteren. Je dient steeds de volgende producten te gebruiken: bloem, water, boter, suiker, zout en gist. Bloem koop je best in broodmix voor bijvoorbeeld wit of volkoren brood. Vergelijk de prijzen en het aanbod in de verschillende supermarkten. Op de verpakking staat dan hoeveel water ( en/of eventueel melk ), boter, zout en suiker je hierbij dient te doen. Naargelang het resultaat kan je dan evenuteel de hoeveelheden aanpassen. Heeft het brood een sterke geur, dan gebruik je best iets minder gist. Om het brood sterker te laten rijzen kan je meer gist gebruiken. Maar misschien moet er gewoon meer water of suiker in het brood. Dit zal je geleidelijk aan moeten uitzoeken. Als het brood ineen zakt tijdens het bakken is het deeg te licht en dien je minder water of gist te gebruiken of probeer eens meer zout. In de bakvorm doe je eerst het water met de boter, het zout en de suiker. Dit bedek je dan met de bloem en daarboven komt dan de gist. Zorg vooral dat het gist niet tot aan het zout kan.

Speciale broden

Naast wit, grijs en volkoren brood, kan je ook gaan experimenteren met speciale broden. Bij krentenbrood, notenbrood en chocoladebrood, dien je de extra ingrediënten toe te voegen op het einde van de kneedfase, vlak voor het rijzen. De meeste toestellen geven hiervoor een akoestisch signaal weer. Panasonic heeft een ook een toestel die deze ingrediënten zelf automatisch onder het deeg mengt. Je kan het toestel ook gebruiken om enkel te kneden en te rijzen, waarna je het brood in een reguliere oven afbakt. Omdat het brood best lang bakt op een lage temperatuur, kan een reguliere oven hiervoor soms beter geschikt zijn. Ook voor het afbakken van sandwiches of Frans brood is dit de enig mogelijke werkwijze. Ook pizzadeeg en deeg voor taarten kan je maken in de broodbakmachine. Enkele toestellen geven ook de mogelijkheid om jam of confituur te maken.

Is zelf brood bakken beter of niet

Het belangrijkste nadeel bij brood uit een broodbakmachine zijn de gaten onderaan het brood, afkomstig van de kneedhaken. Veel mensen storen zich aan de inkepingen in het brood, waardoor er steeds enkele sneden vormelijk van mindere kwaliteit zijn.
Ikzelf vind dit probleem verwaarloosbaar. Ik heb het zelf moeilijker met het feit dat mijn brood veel meer kruimelt dan een brood van bij de bakker, hetgeen maakt dat het aanrecht van mijn keuken nooit eens volledig kruimelvrij is. Ook de gevorderde thuisbakker zal af en toe nog eens een brood uit te oven halen die niet helemaal is gelukt. Meestal is het brood dan gedeeltelijk ingezakt. Dit kan voorvallen als je plots gist gebruikt van een ander merk, of niet alle ingrediënten even precies hebt afgemeten. Persoonlijk vind ik de smaak van mijn brood beter dan het brood van een supermarkt en vergelijkbaar met het brood van een warme bakker. Doordat ik iets minder zout en suiker gebruik dan de bakker om de hoek, smaakt het brood ook iets natuurlijker en is ook gezonder. Het brood zal wel sneller hard worden en ik dien het natuurlijk ook nog zelf te snijden. Het brood van de bakker blijft soms bijna een week lang eetbaar. Het brood uit de broodbakmachine kan ongeveer twee dagen mee. Je kan evenwel dit probleem oplossen door de helft van het brood direct na het bakken in te vriezen en pas te ontdooien wanneer je het nodig hebt.

De geur van zelf gebakken brood

Het belangrijkste voordeel is de geur van vers gebakken brood bij het opstaan. Je kan alle broodmachines dermate instellen dat het programma ´s nachts begint te werken, zodat het brood echt vers is tegen de ochtend. De geur die je dan tegemoet komt vanuit de keuken is onbeschrijflijk. Je hoeft vroeg in de ochtend natuurlijk ook niet de deur uit voor een vers brood en het bovendien nog eens een stuk goedkoper. Als je graag in de weer bent in de keuken en de kwaliteit van zelfbereide voedingswaren op prijs kan stellen, is het zelf bakken van brood echt een aanrader. Vindt je het vaak al te veel om de vaatwasmachine leeg te maken en vindt je gemak belangrijker dan smaak, dan kan je beter je brood bij de bakker blijven halen om de hoek.

One comment

  1. Erg groot fan van brood bakken maar door gebrek aan tijd kwam ik er nooit aan toe. Heb uiteindelijk toch een broodbakmachine aangeschaft, eerst een goedkoop model dat niet zo best was en vervolgens een kenwood die naar mijn idee toch echt wel goed brood produceert. Vond hem in een webshop op broodbakken.org nou vertrouw ik veel webshops niet zo snel maar de afhandeling verliep via bol.com dus dit was geen probleem!

    Weet iemand nog een lekker recept voor dit weekend? 🙂

Leave a Reply

Scroll To Top