Niet te missen
Home / Apparatuur om smoothies te maken

Apparatuur om smoothies te maken

Er zijn verschillende manieren om smoothies te maken:

  • vork
  • citruspers
  • staafmixer
  • smoothiemaker of blender
  • sapcentrifuge

 

Vork

Sommige fruitsoorten zoals kiwi, banaan, peren, mango en avocado kun je, als ze rijp genoeg zijn, met een vork prakken. Een echt gladde smoothie zul je zo niet krijgen, maar bij gebrek aan apparatuur kun je overwegen alleen een vork te gebruiken. Voeg er wat vruchtensap bij en roer het geheel goed door. Vaak wordt deze techniek gebruikt om groente- en fruitpapjes voor baby’s te maken. Op die manier leren ze ook vaste voedingsstructuren te ontdekken.

 

Citruspers

Voor helder en dun sap uit citrusvruchten zoals sinaasappelen, grapefruits, citroen enlimoen is een citruspers eigenlijk heel handig. Hiervoor heb je dus geen sapcentrifuge nodig omdat we hier ekel gebruik maken van zacht fruit. Veel van de voedingsvezels blijven in het apparaat achter, maar de vitamines en mineralen blijven wel behouden. Je kan ook opteren om de voedingsvezels (fruit puree) achteraf in je drankje te doen. Kijk hier voor onze keuzes citruspersen.

 

Staafmixer

Met een staafmixer een een bijpassende maatbeker of mengbeker kan je zo een smoothie maken. Het principe werkt hetzelfde als een blender. Het nadeel van smoothies maken met een staafmixer: je zal je vrucht meestal kleiner moeten snijden dan bij een blender, loopt wat meer risico op knoeien en de mengbeker is vaak kleiner dan een blender. Voor een goede menging zorg je er voor dat er voldoende vocht of sap in de mengbeker aanwezig is. Voeg dus fruitsap toe om een goede en gladde smoothie te bekomen.

 

Blender en smoothie makers

Blenders en smoothiemakers zijn het meest geschikt om groenten en fruit te pureren voor smoothies. Hierdoor behoudt je de voedingsvezels en krijg je toch een glad drankje. De meeste vruchten en groenten kun je met een blender verwerken tot een smoothie maar veel hangt ook af van het vermogen van de blender. Voor hardere vruchten en grotere hoeveelheden, kan je beter een toestel kiezen met hoger vermogen.
Tussen een smoothie maker en een blender is er eigenlijk weining verschil. Beiden bezitten een roterend mes aan de onderkant van de kan om het fruit en groenten te mixen. Beiden hebben een capaciteit van ongeveer 1,5 tot 2 liter. De iets duurdere modellen komen met een glazen kan of mengbeker ipv een kan uit kunststof en wegen hierdoor tussen de 2kg en de 5 kg.

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=HJkv4gpilWo[/embedyt]

 

Het verschil tussen een smoothiemaker en een blender, zit hem is de tap die aanwezig is bij een smoothiemaker. Je zou denken een handige optie! Maar resultaten hebben al uitgewezen dat het langer duurt om je drankje uit te gieten of dat de tap verstopt kan geraken.
Een nog ander verschil is de bediening van beiden. Een Blender heeft meestal een draaiknop om het toestel te bedienen (toerentallen) terwijl een smoothie maker meestal gebruikt maakt van drukknoppen.

Over het algemeen zijn smoothie makers kwa stijl hyper en veelzijdig in kleur. De producten mikken dan ook vooral op jongere gezinnen die hun kinderen ook willen aanzetten tot gezonde smoothies maken. Echter zijn blenders veelzijdiger en bij regelmatig gebruik kan je beter een blender aanschaffen.

 

Sapcentrifuge

Sommige groenten en fruit zijn dmv van een blender moeilijker te gebruiken. Denken we maar aan appels en wortels. Het mixen zonder krachtige motor blijft moelijk en er blijven wel altijd wat brokjes over. In die gevallen is een sapcentrifuge erg handig. Er blijven wel minder voedingsvezels in het sap over, maar genoeg vitamines en mineralen. Heb je bijvoorbeeld niet veel soorten fruit en groenten in huis, dan kan je de sapcentrifuge makkelijk gebruiken om snel een heerlijk appelsapje te maken. Kijk hieronder voor onze keuzes sapcentrifuges!

Leave a Reply

Scroll To Top