Niet te missen
Home / Dieet en afslanken / Hoe 8 glazen water per dag het vet weghouden

Hoe 8 glazen water per dag het vet weghouden

De meeste vinden het drinken van water vanzelfsprekend maar water is essentieel in het verliezen van gewicht en om op gewicht te blijven. Hoe vreemd het ook mag klinken, water is het geheime drankje om gewicht te verliezen.

Water

Een mensenlichaam bestaat 65 tot 70 procent uit water afhankelijk van het geslacht en de leeftijd. In het lichaam bevindt het water zich in het bloed, de intercellulaire ruimtes, in de lymfeklieren enz. Daarom is het ook belangrijk voor de mens om voldoende water tot zich te nemen. Je verliest water voornamelijk door te zweten (0,5 liter) en te plassen (1,5 liter) maar ook door de ademhaling (0,4 liter) en door de ontlasting (0,1 liter) verlaat water het menselijk lichaam. Een deel van het nodige water kan aangevuld worden met vocht (0,7 liter) uit het voedsel maar dat is voor het menselijk lichaam niet voldoende.

 

Water, het magische drankje voor een optimale vetverbranding

Water heeft de natuurlijke eigenschap om het hongergevoel te onderdrukken en ervoor te zorgen dat vetten makkelijk kunnen verbrand worden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een verhoogde water inname, ervoor zorgt dat vetten minder snel worden opgeslagen.

De verklaring hiervoor is dat de nieren niet goed kunnen functioneren indien wij niet genoeg vocht tot ons nemen. Wanneer de nieren niet optimaal functioneren en hun maximum capaciteit bereikt hebben, wordt een deel van de lading waaronder de vetten, getransporteerd naar de lever. Eén van de primaire leverfuncties, is het opgeslagen vet om te zetten in bruikbare energie. Maar indien de lever bepaalde functies van de nieren moet over nemen, kan ook deze niet optimaal functioneren waardoor er minder opgeslagen vetten omgezet worden in bruikbare energie.

Een andere nevenwerking bij het drinken van teweinig water, is dat het lichaam overgaat in een soort van overlevingsstadium. Het lichaam zal al het aanwezig binnengekomen vocht zo goed mogelijk vasthouden in de ruimtes tussen de cellen waardoor je bepaalde symptomen ontwikkeld zoals opgezwollen voeten, benen, oogleden enz.. De enige mogelijkheid om dit te verkomen is het lichaam geven wat het nodig heeft, veel water. Alleen dan zal het opgeslagen intercellulair vocht vrij gezet worden en de symptomen verdwijnen.

 

Zout

Een andere belangrijke factor die we niet mogen vergeten, is onze zoutinname. Een te hoge zoutinname zorgt voor de bovenvernoemde symptomen omdat zout de eigenschap heeft vocht vast te houden. Zout is belangrijk maar een te hoge zoutinname in ongezond.

Voorkom het probleem door je water inname te verhogen. Het water dat doorheen de nieren stroomt, lost het overtollige zout op en verwijderd het zout uit het lichaam. Zo verlaag je ook de kans dat je later nierstenen ontwikkeld. Nierstenen ontstaan door het zelfde principe van zouten en mineralen die niet uit het lichaam verwijderd kunnen worden door een tekort aan vocht in het lichaam.

 

Voordelen van water

  • Zoals hierboven besproken zorgt een voldoende vochtinname voor een goede vetverbranding.
  • Regelmatig water drinken is gezond en stopt het hongergevoel.
  • Daarnaast heeft water de eigenschap spiercellen gezond te houden waardoor ze optimaal kunnen functioneren.
  • Water zorgt ervoor dat de huid flexibel, gehydrateerd en fris blijft, ook na een gewichtsafname.
  • Verder helpt water alle afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen ook bij ziektes.
  • Voldoende water inname gaat constipatie tegen.
  • Voldoende water drinken kan hoofdpijn en migraine tegengaan.

 

Kraanwater is 400 tot 1000 keer goedkoper dan flessenwater.

 

Hoeveel water is genoeg?

Een normale persoon zou elke dag 8 glazen water moeten drinken, wat neerkomt op een minimum van 2 liter water per dag. Een persoon die lijdt aan overgewicht, zou voor elke 10 kg overgewicht, één glas water per dag extra moeten drinken.
Op warme dagen of na een sportoefening, dienen we nog meer water te drinken.

Drink liever koud dan warm water omdat warm water minder snel geabsorbeerd wordt door het lichaam. Sommige beweren zelfs dat het drinken van koud water, je extra calorieën laat verbanden.

Indien je water effectief als hulpmiddel wil gebruiken voor gewichtsverlies dan kan je best het volgende schema volgen:

  • Voormiddag: drink 1 liter water over een periode van 30 minuten.
  • Middag: drink 1 liter water over een periode van 30 minuten.
  • Namiddag: drink 1 liter water over een periode van 60 minuten.

De meeste mensen die onvoldoende vocht innemen, hebben meestal een verlies van het natuurlijk dorstgevoel. Het dorstgevoel treedt op indien je 2 % van je lichaamsvocht verliest. Door je water inname te verhogen en het evenwicht in je lichaam te herstellen, zal het natuurlijk dorstgevoel terugkomen.

Om zeker te zijn of men wel voldoende water inneemt, controleert men de urine. Is deze vrij geel tot oranje, dan drink je teweinig water. Is het eerder helder en doorzichtig dan ben je op de goede weg.

 

Is kraanwater ongezond?

De Waterleidingswet stelt dat waterbedrijven betrouwbaar drinkwater dienen te leveren. Het kraantjeswater mag dus geen stoffen bevatten die slecht zijn voor de gezondheid zoals nitraten, chloor, fluor en lood. Kraantjeswater bevat wel mineralen zoals calcium en magnesium die een belangrijke rol spelen bij specifieke lichaamsfuncties.

De waterbedrijven houden de kwaliteit van het drinkwater nauw in de gaten. Kraanwater wordt continu op 60 verschillende parameters geanalyseerd. De normen voor flessenwater zijn minder streng dan die voor leidingwater en is daarom niet altijd beter dan leidingwater. Daarnaast is het kraantjeswater een pak goedkoper dan flessenwater.

Leave a Reply

Scroll To Top