Niet te missen
Home / Dieet en afslanken / Wat is Relatine of Rilatin?

Wat is Relatine of Rilatin?

Stilaan heeft iedereen wel van Relatine of Rilatin gehoord en weet men dat het een geneesmiddel voor ADHD patiënten is. Het wordt echter ook gebruikt als blokpil en zelfs als drugs. Sommigen beweren dat Relatine of Rilatin zelfs voor ADHD patiënten gevaarlijk is. Daarom alle weetjes over dit medicijn op een rijtje.

Waar komt het vandaan

Methylfenidaat werd sinds begin jaren ´60 geregistreerd als medicijn en door enkele farmaceutische firma´s onder verschillende namen op de markt gebracht; Concerta, Equasym en Medikinet bijvoorbeeld. Maar de bekendste is vast Rilatin, zoals het in Nederland wordt genoemd. (Of Relatine in België.) Bij 70% tot 80% van de patiënten met ADHD blijkt dit geneesmiddel te helpen bij het onderdrukken van de symptomen.

 

Hoe werkt het

Relatine brengt rust. Ook al is het een stimulerend middel. Het kalmeert mensen met ADHD omdat het hen de “boost” geeft om belangrijke en onbelangrijke prikkels te onderscheiden. Het helpt hen dan ook om te concentreren op hun werk of hun studies. Een dosis werkt ongeveer na een half uur na inname en is na drie tot vier uur uitgewerkt. Om routine te krijgen is het belangrijk om op vaste tijdstippen te doseren. Na uitwerking treed immers een “rebound” in en komen de ADHD-verschijnselen in versterkte mate terug. Om deze rebound te voorkomen zijn dus stipte innamen zeer belangrijk. Sinds kort is er nu ook Concerta en Relatine MR op de markt, een Relatine met een trage en verlengde werking.

 

Wat zijn de bijwerkingen

Slapeloosheid, nervositeit en humeurigheid. Maar het zou toch ook een verslavende werking hebben die niet mag worden onderschat. Langdurig gebruik doet enerzijds de bijwerkingen verdwijnen. Anderzijds verhoogt het natuurlijk het risico op gewenning, die je vaak naar een hogere dosis doet grijpen. Ook gemeld als bijwerkingen van Relatine zijn vermagering en achterblijvende groei.

 

Relatine als blokpil

Het is wel degelijk bewezen dat dit geneesmiddel hulp kan bieden als concentratiemiddel bij het studeren. Ook als je geen ADHD hebt. Wel zal men meer last hebben van de bijwerkingen en blijft het gevaar van gewenning bestaan. Het grootste probleem is vast en zeker dat het medicijn enkel bij voorschrift verkregen kan worden en dat geneesheren Relatine enkel mogen voorschrijven indien ADHD werd vastgesteld. In Amerika zou 4% van de studenten dit medicijn gebruiken om te studeren. In België en Nederland zijn hierover geen cijfers bekend.

 

Relatine en drugs

Methylfenidaat valt onder de opiumwet en staat tevens op de lijst van verboden middelen in de sportwereld. Ook al krijgt men de indruk dat Relatine kalmerend werkt, zijn vergelijkingen met amfetamines en zelfs speed nooit ver weg. Voor vele drugsgebruikers is het dan ook een goedkoop alternatief. Anderzijds is gebleken dat Relatine bij ADHD patiënten de drang naar eventuele andere drugs afremt. De wetenschap geraakt het er echter niet over eens of Relatine nu al of niet een gevaarlijke drugs is en ook het voorschrijfgedrag van dokters is vaak erg uiteenlopend.

Relatine is een rage

Vaak beweerd men dat ADHD en ralatine een rage is. Men vergeet hier echter vaak bij te vertellen dat men bij deze ziekte laatste jaren veel doeltreffender tot diagnose komt. Tevens blijkt één op twintig minderjarigen aan ADHD te leiden, hetgeen betekent dat men bijna zeker één patiënt telt in elke schoolklas.

Leave a Reply

Scroll To Top