Niet te missen
Home / Hoofdpijn / Katerhoofdpijn: hoe vermijden
Katerhoofdpijn: hoe vermijden

Katerhoofdpijn: hoe vermijden

Hoe ontstaat Katerhoofdpijn?

Alcohol zorgt voor sterk uitzetten van de bloedvaten en grotere hoeveelheden alcohol kunnen aanleiding geven tot zware katerhoofdpijn. Overmatig alcoholgebruik kan ook uitdroging, onderdrukking van normale hersenfuncties, vitamine b tekort en vitamine C tekort, de aanwezigheid van giftige, irriterende stoffen in de maag veroorzaken. Voeg daarbij overmatig roken, inspannend dansen en harde muziek die vaak een ’avondje stappen’ begeleiden en het wekt weinig verbazing dat de deelnemers hieraan de volgende ochtend wakker worden met hoofdpijn.

Alcohol werd echter eeuwenlang beschouwd als een medisch fenomeen. Dichters prezen de herstellende krachten ervan, waarbij zij stelden dat zij zich beter voelden, beter konden denken en onder invloed dichterbij de goden waren. Artsen schreven de alcohol voor als hulpmiddel bij spijsverteringsproblemen, bloedsomloop, gezichtsvermogen, lichamelijke kracht en zelfs hoofdpijn. Aangezien alcohol de bloedvaten laat uitzetten, op dezelfde wijze als de fysiologische verandering die optreedt tijdens vaathoofdpijnen, is moeilijk in te zien hoe alcohol enige waarde kan hebben bij de behandeling van hoofdpijn. Misschien was het heilzame effect van het voorschrijven ervan psychologisch, omdat de alcohol ontspanning teweeg bracht, het bewustzijn veranderde of zenuwen verdoofde waarbij de pijndrempel voldoende werd verhoogd.

Welke alcoholische dranken zorgen voor katerhoofdpijn?

Niettemin weten wij dat een paar deciliter alcohol hoofdpijn veroorzaakt bij mensen die anders zelden last hebben van hoofdpijn. Sommige alcoholische dranken zijn giftiger dan andere en veroorzaken ergere katers. De zogenaamde ’sterke’ dranken, zoals cognac, bourbon, donkere rum en uit rogge gestookte whisky zorgen meestal voor de ergste katers. Van dranken als Schotse whisky, gin en wodka wordt in het algemeen gedacht, dat zij minder uitwerking op het lichaam hebben.

De enige manier echter om er zeker van te zijn dat u geen kater krijgt, is niet te drinken. Degenen onder u, die grote hoeveelheden alcohol drinken, vinden misschien baat bij het slikken van twee aspirines en een aquaseltzer voordat zij naar bed gaan. De kater zal hierdoor waarschijnlijk niet helemaal worden voorkomen, maar de ochtend erna zal wel wat draaglijker zijn.

Probeer tijdens het drinken van alcohol altijd eens af te wisselen met een glas water. Het helpt het vocht binnen te houden. Je maakt zo minder kans op een kater. Ook voor het slapen gaan best nog een paar glazen water drinken. De nadorst is een effect van uitdroging door de te grote inname van alcohol. Je bent niet de eerste die ‘s nachts opstaat met grote nadorst van het avondje stappen.

Leave a Reply

Scroll To Top