Niet te missen
Home / Hart / Hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen

Wat zijn hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen of ritmestoornissen zijn stoornissen, waarbij de prikkelvorming en/of de prikkelgeleiding in het hart van de norm afwijken. Ze worden bijna altijd veroorzaakt door een onderliggende organische aandoening, zoals bijv. ontstekingstoestanden, of door letsels van het vegetatieve zenuwstelsel. In de hedendaagse tijd worden de hartritmestoornissen ook wel veroorzaakt door chronische stress.

Men spreekt van bradycardie wanneer het hart minder dan 60 slagen per minuut slaat. Wanneer het hart te snel slaat (> 100 slagen per minuut) spreekt men van tachycardie.

 

Symptomen

De symptomen van hartritmestoornissen, worden bepaald door de plaats van de storing (boezem, ventrikel, geleidingssysteem) en de ernst van de toestand. Bij vrijwel niemand klopt het hart altijd regelmatig, zodat een voorbijgaande iets snellere hartslag geen reden tot paniek behoeft tezijn. Men noemt dit  extrasystole.

Tot de meest gevreesde ritmestoornissen behoort het zogenaamde kamerfibrilleren, dat in enkele minuten tot de dood leidt als niet onmiddellijk wordt ingegrepen, bijvoorbeeld met een elektrische defibrillator. Bij vele ritmestoornissen, waarvan de diagnose overigens door een ECG wordt vastgesteld, is toediening van geneesmiddelen, bijv. kinidine, succesvol. Bij andere moet een pacemaker worden ingebouwd. Genezing van de onderliggende aandoening is vaak moeilijk.

 

Voorbeelden van abnormale hartritmestoornissen

  • Sinustachycardie
  • Ectopische prikkeling
  • Sinusbradycardie
  • Boezemextrasystolen
  • Kamerextrasystolen
  • Intraventriculaire geleidingsstoornis
  • Cirkeltachycardieën

One comment

Leave a Reply

Scroll To Top