Niet te missen
Home / Dieet en afslanken / Een maagverkleining op drie manieren

Een maagverkleining op drie manieren

Als je een BMI hebt die hoger ligt dan 40 en je kan aantonen dat je op een conventionele manier hebt proberen te vermageren, kom je in aanmerking voor een maagverkleining. Als je BMI lager is dan 40 zal je die maagverkleining zelf moeten bekostigen en dat is niet bepaald goedkoop.

De maagring of maagband

De kosten
Voor erg zwaarlijvige patiënten worden zowel het verblijf in het ziekenhuis als de operatie zelf door het ziekenfonds terugbetaald. De maagring en eventueel ander materiaal zal je zelf moeten bekostigen en dit kan al gemakkelijk oplopen tot bijna 2000 euro. Dit is erg duur voor een kijkoperatie. Soms kan je het bedrag laten betalen door je hospitalisatieverzekering, al is dat zeker niet altijd het geval. Vaak staat er hiervoor een speciale clausule in het contract die operaties ten gevolgen van zwaarlijvigheid uitsluiten.. Om in aanmerking te komen dien je eerste gesprekken te voeren met een internist en een psycholoog. Ook al zijn er risico´s aan de operatie verbonden, zijn er belangrijke voordelen zoals de resultaten die bevredigend zijn. Je verliest gemakkelijk de helft van het overtollige gewicht. Bovendien is de ingreep omkeerbaar.

Weinig complicaties
De ring is een bandje dat bestaat uit een van silicone vervaardigde opblaasbare ballon, die net onder de overgang tussen slokdarm en maag wordt geplaatst. De ballon is verbonden met een metalen kamertje door middel van een kunststof slangetje. Het kamertje wordt onderhuids ingeplant. Door aanprikken en inspuiten van vloeistof vult de ballon en kan de maagingang verkleind of vergroot worden. De ring kan altijd terug verwijderd worden, maar kan evengoed 20 jaar blijven zitten.. Tenslotte dient gezegd dat er haast geen verwikkelingen zijn na de plaatsing. Door deze kleine ring bovenaan de maag, ontstaat er als het ware een kleine voormaag die sneller gevuld is en je belemmerd om veel te eten.

Minpunten van de maagring
Jammer genoeg neemt de ring de honger niet weg. Het gevoel van verzadiging ontstaat pas als de maag goed gevuld is. Je blijft dus met een knagend hongergevoel zitten. Het is de kunst om met dit hongergevoel te leren leven. Maar in praktijk worden patiënten gewoon vindingrijker om alsnog meer te kunnen eten, door bijvoorbeeld meer vloeibaar voedsel te eten, hetgeen vlotter de ring kan passeren. Men gaat meer saus eten bij de maaltijd of men mixed alles eerst in de keukenrobot. Vaak eten mensen met een maagring wel minder, maar ook minder gezond. Dit is een van redenen, naast de kostprijs en de beperkte terugbetaling, dat maagringen op hun retour zijn. De laatste tijd dient men er zelfs meer te verwijderen dan men er moet plaatsen. Toch is van alle ingrepen die een maagverkleining met zich meebrengen de maagring de minst ingrijpende en met het minste risico op complicaties en daarom vaak het meest aangewezen. Ook de aanpasbaarheid van de maagring is een enorm pluspunt, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen.

De gastic bypass

Verkleinen met nietjes
Deze operaties zijn tegenwoordig populairder dan de traditionele maagring. Ook de resultaten zouden beter moeten zijn. Ongeveer 80% van je overgewicht is na enkele jaren verdwenen. Ook de maag misleiden is uitgesloten. Van snoepen of teveel eten wordt je simpelweg misselijk. Hierbij wordt het grootste gedeelte van de maag vastgeniet en afgesloten van het spijsverteringstelsel en wordt een klein reservoir rechtstreeks verbonden met de dunne darm. De maag wordt hierbij verkleind tot het soms maar 10% van de oorspronkelijke omvang meer heeft.
Meer complicaties
De dunne darm wordt onderbroken en men laat hierbij een hoeveelheid dunne darm achterwege bij de aanhechting aan de nieuwe kleinere maag, zodat slechts een gedeelte van de voedingsstoffen door het lichaam kan worden opgenomen. De ingreep wordt echter zo uitgevoerd dat er voldoende opname mogelijk blijft van essentiële voedingstoffen. Om tekorten van vitaminen en mineralen te voorkomen dient men wel dagelijks levenslang een multivitaminenpreparaat in te nemen. De patiënt heeft ook effectief sneller een voldaan gevoel en zal zelfs na enige tijd een zekere mate van onverschilligheid ontwikkelen tegenover voedsel. Vlak na de ingreep is de maag slechts een tweetal eetlepels groot. Deze zal echter nog uitrekken tot ongeveer de inhoud van een koffietas. Mensen die deze ingreep hebben ondergaan hebben al wel eens last van gal in de slokdarm, een stinkende ontlasting, diaree en winderigheid.

Goedkoper
De ingreep duurt langer dan bij een maagring, zo´n 5 tal uur, maar kan eveneens met een kijkoperatie uitgevoerd worden onder volledige verdoving. Deze operaties zijn voor ernstig zwaarlijvige patiënten een stuk goedkoper dan het plaatsen van een maagring. De prijs waar het ziekenfonds niet in tussenkomt is ongeveer 500 euro. Hier moet je jezelf echter op voorhand voldoende voor laten informeren. Er zijn gevallen bekend waarbij patiënten voor een gastic bypass bijna 3000 euro moesten betalen bovenop het bedrag dat het ziekenfonds in tussenkomt.

Scopinaro

Ingrijpend
Een vergelijkbare ingreep met de gastic bypass is de scopinaro. Hierbij wordt eveneens de maag aanzienlijk verkleind, maar wordt het overtollige gedeelte van de maag weggesneden. Deze ingreep kan niet met een simpele kijkoperatie worden uitgevoerd. De patiënt zal onder volledige verdoven onder het mes moeten. Dit maakt de ingreep ook duurder. Bij deze ingreep wordt ongeveer 2 meter dunne darm verwijderd. De overgebleven dunne darm wordt via de lever op het einde terug aangesloten. Zo kan het bypass gedeelte van de operatie ongedaan gemaakt worden, wanneer nodig.

Zeldzame procedure
Het is bij deze ingreep nog moeilijk om voldoende voedingscomponenten op te nemen in het lichaam. Om tekorten van vitaminen en mineralen aan te vullen, dient men injecties toe te dienen of van een infuus gebruik te maken. Problemen met slecht riekende stoelgang en diarree zijn erg frequent bij deze ingreep. Ook kan men gemakkelijk nierstenen krijgen door scopinaro. Deze ingreep is dan ook niet erg populair en het minst gebruikt.

Leave a Reply

Scroll To Top