Niet te missen
Home / Vrouwen / Zwangerschapsstriemen of striae verhelpen

Zwangerschapsstriemen of striae verhelpen

Zowat 75% van de zwangere vrouwen heeft last van striemen. Waar komen die zwangerschapsstriemen of striae toch vandaan en wat moet je doen om ze te laten verdwijnen?
 

De huid uitrekken veroorzaakt striemen of striae

Striemen of striae kunnen om verschillende redenen op allerlei plaatsen op het lichaam opduiken. Ze ontstaan wanneer de middelste laag van je huid, de lederlaag, tot het uiterste punt van zijn elasticiteit uitgerekt geraakt en breekt. Op dat breekpunt ontstaan microscopisch kleine bloedingen die voor een ontsteking zorgen in het weefsel. Het is die ontsteking die zorgt voor het paarsrode uitzicht van jonge zwangerschapsstriemen. Deze striemen zijn erg zichtbaar omdat ook de opperhuid mee uitgerekt geraakt en hierdoor doorzichtig wordt. Na verloop van tijd zal er littekenvorming ontstaan op de plaatsen van de ontstekingen die de striemen daarom donkerder zal maken. Wanneer de littekens zich uiteindelijk genezen zal de huid er ter hoogte van de striem bleker uitzien omdat er door de uitrekking van de lederhuid ook een verlies van cellen ontstaat die het pigment dienen te produceren. Striemen zullen dus uiteindelijk een bleke tot witte kleur krijgen. Deze bleke huid zal nog sterker opvallen in de zomermaanden, omdat ze ongevoelig blijven voor de zon. Bij een donkerdere huid zullen de striemen bleek ogen. Bij een bleke huid, eerder rood tot blauwachtig. Deze striemen zijn in principe definitief onherstelbaar. Door een degelijke behandeling met zalfjes kunnen ze echter bijna onzichtbaar gemaakt worden. Door plastische chirurgie kunnen ze volledig verwijderd worden.

 

Snelle gewichtstoename veroorzaakt striemen

Men maakt veel kans om striemen te krijgen bij een grote gewichtstoename op korte tijd. Het spreekt voor zich dat zwangerschap dan ook veruit de belangrijkste reden is. Zwangere vrouwen krijgen dit vooral tijdens de laatste fase van hun zwangerschap, wanneer de baby erg snel groeit. Zowat 75% van de zwangere vrouwen krijgt striemen op de buik. Vaak tijdens de laatste drie maanden of ook wel na de zwangerschap. Maar striemen kunnen ook voorkomen op de borsten, bovendijen en billen. Men heeft door onderzoek ook ontdekt dat stress een belangrijke factor is voor het ontstaan van striemen. Door stress zal je lichaam een verhoogde hoeveelheid cortisol vrijmaken. Deze toename van cortisol in ons lichaam, brengt een verhoogde kans op gewichtstoename met zich mee. Ook je lichaam kan stress ondergaan, door bijvoorbeeld een overmatige inname van cafeïne of tabak. Andere redenen waardoor je op korte tijd veel gewicht bijkomt en meer kans krijgt op striemen is een groeispurt tijdens de pubertijd en bepaalde eetstoornissen zoals boulimie.

 

Striemen laten verwijderen

Veel vrouwen schamen zich om de striemen op hun buik, benen of borsten. Na een zwangerschap zal je na verloop van tijd terug je oorspronkelijke gewicht bekomen, maar de striemen blijven vaak gewoon aanwezig. Je kan wel degelijk van je striemen verlost geraken. Dit kan in de eerste plaats erg snel door middel van een chirurgische ingreep, maar dit kan ook traag zonder plastische chirurgie. Striemen ontstaan geleidelijk aan en het zal dan ook zijn tijd vragen om terug te verdwijnen.

Vaak stelt men een lazerbehandeling voor, microdermabrasie genaamd, om van striemen verlost te geraken. Zulk een lazerbehandeling zal het kleurverschil van de striemen reduceren, maar zal de striemen zelf niet doen verdwijnen. Het warmt de bloedvaatjes op net onder de opperhuid, waardoor de bloeduitstortingen verminderen, hetgeen een esthetisch verschil maakt bij jonge roodkleurige striemen. Oudere witkleurige striemen hebben ook een esthetisch voordeel bij een lazerbehandeling omdat hierdoor de aanmaak van pigment zal toenemen. Na enkele behandelingen zal de striem een gelijkaardige kleur bekomen als de omliggende huid. Tenslotte kan je het uitzicht van de striemen sterk reduceren door het gebruik van speciale zalven. Dit vraagt aanzienlijk meer tijd, maar de resultaten zijn vaak bevredigend.

 

De juiste zalf tegen striemen

Er is een gigantisch aanbod van zalven op de markt die striemen moeten laten verdwijnen en die zonder voorschrift te krijgen zijn in de apotheek of drogisterij. Je kan ook een zalf laten voorschrijven door je dermatoloog. Door deze zalfjes zullen je striemen misschien niet helemaal verdwijnen, maar je kan ze wel minimaliseren. Bovendien is het goedkoper dan dure lazerbehandelingen of een operatie. Het is vooral belangrijk dat de zalf de juiste ingrediënten bevat. Vitamine C, glycolzuur, aloë vera, liposomen, collageen en vitamine E zijn ingrediënten die zeker en vast je huid helpen om zich te herstellen.

Ook amandel- en avocado-olie zouden goed helpen. Het is aan te raden om deze zalven reeds te gebruiken tijdens de zwangerschap, door ze zachtjes in te masseren. Het zal je huid zacht houden en elastisch.

Eenmaal per week een peeling uitvoeren helpt voor de goede opname van de ingrediënten in de huid.

Ook steunkousen en een stevige beha kunnen voor tegendruk zorgen op gevoelige plaatsen zoals de benen en de borsten.

De snelheid waaraan je huid zich zal herstellen hangt af van de elasticiteit van je huid, hetgeen genetisch bepaalt is. Vraag aan je moeder of zij vroeger veel last had van striemen. Hoe vaker je zwanger bent geweest, hoe groter de kans op striemen en natuurlijk zal je meer kans hebben als je een grotere baby of een tweeling draagt.

Hieronder de best verkochte producten bij de Online drogist:

[easy-pricing-table id=”306″]

Leave a Reply

Scroll To Top