Niet te missen
Home / Pillen / Welke effecten heeft het slikken van de pil op je lichaam?

Welke effecten heeft het slikken van de pil op je lichaam?

De anticonceptiepil is door zijn gebruiksgemak, het meest verkochte voorbehoedsmiddel van deze tijd. Maar vrouwen die de anticonceptiepil nemen, klagen al wel eens van de psychologische gevolgen die het met zich meebrengt. Neemt je libido daadwerkelijk af en heb je ook hoofdpijn van de pil?

Soorten anticonceptiepillen

De meest bekende anticonceptiepillen zijn:

  • Microgynon 30
  • Lovette
  • Mercilon en Femodeen
  • Stediril 30
  • DepoProvera 150
  • Microgynon 50
  • Marvelon en Trigynon
  • Diane-35 pil
  • Yasmin

Meer info: Dokter Online

 

Werking

De pil bevat een combinatie van hormonen (oestrogenen en progesteron) in een bepaalde hoeveelheid, die je ook in je lichaam zou terugvinden bij een zwangerschap. Het lichaam wordt als het ware gefopt met een schijnzwangerschap maar dan zonder een bevruchte eicel. Hierdoor kan er geen nieuwe zwangerschap beginnen.

Verminderd libido?
Volgens wetenschappers zou de spontane lust inderdaad afgeremd worden door het nemen van de anticonceptiepil. Met andere woorden, je denkt minder spontaan aan sex. Wel zeggen de wetenschappers rekening te houden dat de meeste pilgebruikers een vaste relatie hebben waardoor het spectaculaire sexleven automatisch afneemt.

Ruimtelijke vaardigheden
Het nemen van de pil komt overeen met de tweede fase van je menstruatiecyclus. Vrouwen blijken in deze fase beter te presteren in ruimtelijk inzicht dan anders.

Partnerkeuze
Vrouwen die de pil nemen, blijken minder eisen te stellen aan de partnerkeuze waardoor ze vaak bij mannen belanden die op genetisch vlak, minder goed bij hun passen. In principe is dit niet zo een probleem maar het heeft voornamelijk invloed op de diversiteit van de genetische poel van de mens. Sommige beweren zelfs dat het aantal miskramen het gevolg is van die foutieve partnerkeuze (te weinig diversiteit in de genetische poel waardoor het embryo minder bestand is tegen ziektes of meer kans heeft op misvormingen).

De pil een oplossing voor het premenstrueel syndroom of pms?
Het komt er op neer dat vrouwen die last hebben van het Premenstrueel syndroom of pms syndroom, gevoeliger zijn aan hormoonschommelingen. De pil zorgt ervoor dat je hormoonspiegel constant blijft waardoor de pilslikkende vrouwen in de meeste gevallen minder last hebben van het pms syndroom.

Menstrueren?
Op medisch vlak is het onnodig om eens stopweek in te voeren. Je kan de pil gewoon doornemen waardoor de menstruatie niet optreedt. Het kan dan wel gebeuren dat er na drie tot zes maanden een doorbloeding optreedt. Het is best dan even een stopweek in te lassen en dan de pil gewoon weer door te slikken. Elke dag de pil slikken verlaagt natuurlijk wel de kans dat je de pil eens vergeet.

Leave a Reply

Scroll To Top