Niet te missen
Home / Pillen / Veelgestelde vragen omtrent de anticonceptiepil

Veelgestelde vragen omtrent de anticonceptiepil

In volgende artikel vindt je de meest gestelde vragen en antwoorden omtrent de anticonceptiepil of de pil.

Wanneer kan je met de pil beginnen?

Vanaf het moment dat je menstrueert en seksueel actief bent, is het aan te raden gebruik te maken van een anticonceptiepil. Voor de aanschaf van de pil, heb je een doktersvoorschrift nodig. Er zijn verschillende anticonceptiepillen op de markt. De arts zal je de juiste pil voorschrijven (neem dus nooit de strip van een vriendin). Daarna kan je een herhalingsvoorschrift aanvragen bij de arts. De arts zal je ook de nodige informatie verschaffen omtrent het gebruik van de pil. Lees aandachtig de bijsluiter. Je vindt er informatie omtrent mogelijke bijwerkingen en wanneer de pil niet te gebruiken.

Start met de pil op de éérste dag van je menstruatie. Dan ben je onmiddellijk op dag 1 beschermd.Start je op een later tijdstip met de pil, dan is ze slechts na 7 dagen betrouwbaar. Zorg ervoor dat de stopweek nooit langer duurt dan 7 dagen. Wacht je toch langer dan 7 dagen, dan ben je niet meer beschermd tegen een mogelijke zwangerschap. Start opnieuw met de pil op dezelfde weekdag, bijvoorbeeld op een maandag zodat het makkelijker te onthouden is.

 

Ik ben de pil vergeten. Wat doe ik?

Op Depil.be vindt je een vragenreeks die je verder helpt indien je de pil vergeten te nemen bent. Ben je ze vergeten in te nemen binnen de 12 uur, is er geen probleem. Je neemt de vergeten pil + de volgende pil op het juiste tijdstip.

Opgepast met de minipil (pil Excluton). De minipil is bedoelt voor vrouwen die geen oestrogenen mogen innemen. Deze pil bevat enkel progesteron. Deze is minder betrouwbaar en moet zeer nauwkeurig ingenomen worden. Er is dan ook geen stopweek voorzien en moet constant doorgenomen worden. Een voorbeeld van de minipil is Cerazette. Deze pil is zeer geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven.

 

Wat is de noodpil of morning-after pil?

De benaming is in feite misleidend en is zeker niet gelijk aan de abortuspil of Mifegyne®. Het gaat hier niet over 1 pil maar 2 pillen die je dient in te nemen. Beide pillen bevatten een kunstmatig hormoon (Progestageen). De eerste pil dien je binnen de 72 uur of binnen de drie dagen na het onveilig vrijen, in te nemen. Hoe sneller je ze inneemt, hoe minder kans op zwangerschap. Na 12 uur neem je de tweede pil in. Moet je binnen de 3 uur braken, neem je opnieuw een pil in.

Wanneer de noodpil gebruiken?

 • Je neemt geen anticonceptie maar je hebt wel onveilig gevreeën
 • Je neemt geen anticonceptie maar de condoom is gescheurd of er is sperma gemorst op de vagina
 • Je hebt één (na 12 uur)of meerdere pillen vergeten
 • Je hebt een stopweek van 8 dagen of meer i.p.v. 7 dagen
 • Je hebt reeds enige dagen last van diarree en braken

Hoe raak in aan de noodpil?
De noodpil of Norlevo® is te verkrijgen in elke apotheek en kost 8,68 Euro (BE) zonder doktersvoorschrift. Je kan de noodpil of morning afterpil ook online bestellen (zie in gerelateerde links beneden).

 

Mag ik de pil doornemen zonder stopweek in te lassen?

Het doornemen van de pil is totaal onschadelijk. Wel kan het gebeuren dat er tussenbloedingen optreden.

 

Ik moet braken of ik heb diarree?

Moet je binnen de 3 uur braken of heb je langere tijd diarree, dan is de pil nog niet opgenomen in het bloed. Neem dan een tweede pil van je strip. Bewaar deze strip als reservestrip. Gebruik voor alle veilig een condoom tot na de stopweek.

 

Is de pil voor iedereen geschikt?

De pil is niet geschikt voor vrouwen:

 • die trombose hebben
 • die borst- of baarmoederkanker hebben
 • die hart- of herseninfarcten gehad hebben in de voorgeschiedenis
 • die leveraandoeningen hebben
 • die diabetis hebben
 • die een te hoge bloeddruk hebben
 • die een te hoge cholesterolgehalte hebben in het bloed
 • die lijden aan MS of Multile Sclerose

 

De pil tegen acné?

De meest gebruikte pil hiervoor is Diane-35, Minerva of het merkloze ethinylestradiol-cyproteronacetaat. Ze helpen eveneens tegen overmatige lichaamsbeharing bij vrouwen.Bij lichte tot matig ernstige acné of bij een vette huid kan ook Yasmin gebruikt worden.

 

Een nieuwe anticonceptiepil?

YAZ 24+4 is een nieuwe anticonceptiepil (een combinatiepil). Bij deze pil heb je een stoppauze van slechts 4 dagen i.p.v. de gebruikelijke 7 dagen. Hierdoor is de eisprong langer onderdrukt en hebben vrouwen minder last van hormoonschommelingen. De YAZ 24+4 heeft ook een gunst effect bij veel voorkomende menstruatieklachten zoals hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, gespannen borsten, stemmingswisselingen enz. Bij het gebruik van de YAZ 24+4 zou de gewichtstoename (die het gevolg is van vochtophoping) minimaal zijn. Een bijkomend voordeel is dat je de strip gedurende de ganse periode kan doornemen omdat de strip 4 placebo pillen bevat. Hierdoor verlaagt de kans dat je de pil “vergeet”. DE actieve en placebo’s verschillen van kleur. Je moet gewoon de richting van de pijlen volgen op de strip. In Amerika is de YAZ 24+4 de meest voorgeschreven anticonceptiepil.

Leave a Reply

Scroll To Top