Niet te missen
Home / Wratten / Qi Gong goed voor lichaam en geest

Qi Gong goed voor lichaam en geest

Je hoeft er niet voor naar de fitnessschool en ook moeilijke apparaten komen er niet aan te pas. Qi Gong, de eeuwenoude Chinese bewegingsleer, kun je altijd en overal beoefenen. Thuis maar ook wandelend op straat of in het bos. En intussen word je gezonder, vitaler en creatiever. Althans, dat zegt René Goris, Qi Gong-leraar en auteur van het ‘Qi Gong Basisboek’. We leggen uit hoe je nieuwe energie kunt krijgen door deze eeuwenoude techniek.

René Goris, een meester in Qi Gong

Zijn lichaam is gehuld in wijdvallende kleding, het lange donkere haar gebonden tot een klein knotje. René Goris, stichter van het Amsterdamse Qi Gong-centrum, ziet eruit als een Chinese strijder, maar als je hem beheerst en weloverwogen hoort praten, doet hij denken aan een westerse psychiater. Het Oosten en het Westen samengevoegd in één persoon. Als kind ontdekte Goris dat hij gevoelig was voor de magnetische uitstraling van zijn omgeving en hij ontwikkelde dit vermogen tot een genezende kracht.
Op zijn 19de begon hij als magnetiseur te werken. Daarnaast verdiepte hij zich in zijn andere passie, de beeldende kunst. Maar het penseelstrijken op linnen verschafte hem niet de antwoorden die hij zocht.
Goris speurde verder en volgde een cursus in de Chinese verdedigingssport T’ai Chi. Zo kwam hij op het spoor van Qi Gong, de gezondheidsleer waar ook T’ai Chi onder ge-rangschikt wordt. Beide vormen maken gebruik van Qi, het Chinese woord voor levensenergie.
Hij merkte dat door de Qi mijn kwaliteiten als magnetiseur groter werden en dat raakte hem enorm. Zijn Qi Gong-docent zag dat en raadde hem aan om contact te zoeken met de in Gent wonende Qi Gong- meester Shen Hongxun.

Vanaf dat moment raakte Goris volledig in ban van Qi Gong. Voordat hij het zelf besefte, besteedde hij tien uur per dag aan oefeningen, een bezigheid die ten koste ging van zijn carrière als beeldend kunstenaar. Hij onderzocht hoe zijn lichaam en geest reageerden op de technieken, vervolgens vergeleek hij de resultaten met de bestaande onderzoeksgegevens over Qi Gong. Na enkele jaren kreeg hij uiteindelijk de toestemming van zijn leraar om zelf les te geven.

In 1992 richtte René Goris samen met zijn vriendin Mignon van Ingen het Yin Yang Centrum op. Goris organiseert er T’ai Chi- cursussen, acupunctuurbehandelingen, reïncarnatie-workshops en Qi Gong-opleidingen. Daarnaast zakt hij regelmatig af naar België om er trainingen te geven.

 

Wat is Qi Gong?

Qi Gong spreekt men uit als tsji goeng. Het is een eeuwenoude Chinese gezondheidsleer. Hoe oud precies, is niet helemaal duidelijk. Geschat wordt dat de eerste technieken ongeveer vijfduizend jaar geleden zijn ontstaan. Niettemin is Qi Gong in bakermat China nog altijd erg populair en dat is vooral te danken aan Chinese actrice Guo Lin uit Bejing. In de jaren zeventig genas zij zichzelf van kanker met een reeks op Qi Gong gebaseerde wandeloefeningen. Sinds haar genezing eerde zij in stadsparken aan grote groepen mensen Qi Gong.

De laatste tien jaar begint Qi Gong ook in Europa meer bekendheid te verwerven, vooral omdat het een bewegingsleer is die iedereen moeiteloos kan aanleren. Qi Gong oefeningen kun je namelijk op vele manieren uitvoeren. Zittend op een stoel of met gekruiste benen op de grond, staand op een of twee benen, of lopend in een bos. Kortom, Qi Gongen kan eigenlijk altijd en overal. Je doet de oefeningen best in de buitenlucht. Wie kent het beeld niet van honderden Chinezen die tijdens het lunchuur in stadsparken oefeningen doen? Maar als je in een grote stad woont waar het groen enkel bestaat uit wat miezerige struikjes, dan is het geen probleem om gewoon binnen te bewegen. Zorg er dan wel voor dat de ruimte goed geventileerd is en dat je er niet wordt afgeleid. Laat de radio dus uit en zorg dat er geen spelende kinderen in de buurt zijn, Het gaat erom je aandacht erbij te houden.

 

Qi Gong is werken met energie

Een goede houding en rechte rug zijn erg belangrijk bij Qi Gong. Zo zorg je er niet alleen voor dat de zenuwbanen en de bloedtoevoer niet geblokkeerd raken, maar je energie stroomt ook veel beter. Dat geldt eigenlijk voor alle Qi Gong-oefeningen.

Qi betekent vitale energie of kracht en Gong staat voor werk. Vrij vertaald is Qi Gong dus werken met energieën of krachten. Door de Qi Gong-bewegingen gaat de energie in je lichaam stromen, niet zomaar in het wilde weg maar door talrijke kanalen. Deze ‘innerlijke energiebanen’ vormen een gesloten circuit dat via de ledematen het hele lichaam verbindt, leder kanaal is weer verbonden met bepaalde organen. Zo zijn er specifieke gal-, dunne darm-, nier- of spierkanalen. Als je levensenergie beter gaat stromen, heeft dat niet alleen een positieve uitwerking op je gezondheid, maar op eigenlijk alles wat je doet.

Je gaat je vitaler voelen en je wordt creatiever. Ook je waarneming wordt scherper zodat je leert beter te luisteren naar je eigen lichaam. Om dit te bereiken is het wel belangrijk regelmatig te oefenen. Af en toe een paar standjes uit proberen, zet dus weinig zoden aan de dijk. Je moet de discipline ontwikkelen om de oefeningen dagelijks te doen. En dat is vaak een probleem bij veel mensen, merkt de Qi Gongleraar. Want de oefeningen zijn in de eerste instantie niet altijd even prettig of ontspannend. Sterker nog: als je de oefening te ontspannen doet, gaat de effectiviteit grotendeels verloren.

Qi Gong beoefenen is echt hard werken. Tijdens de oefeningen kan het lichaam behoorlijk gaan tegenwerken: je wordt moe, je verveelt je, je aandacht verslapt, je voelt spierpijn, je raakt geïrriteerd of je gaat denken dat het toch allemaal niet lukt. Dat vermindert het plezier drastisch. Maar juist dan is het verstandig om niet op te geven.

Wie stug volhoudt ziet zich daarvoor na verloop van tijd rijkelijk beloond. Je zal in de spiegel een soepel en ontspannen lichaam zien dat zelfvertrouwen uitstraalt. Daarbij zal je merken dat je gedachten kalmer worden, dat je geheugen verbetert en je coördinatie aan souplesse wint. Langzaam maar zeker leer je zo je natuurlijke balans te vinden, een verandering waar de mensen in je omgeving positief op reageren.

Zodra je begint te trainen, wijzigt de relatie die je hebt met je partner, kinderen of ouders. Je wordt de baas over je eigen lichaam en daardoor sta je automatisch zelfstandiger in het leven. Je kunt het eigenlijk zien als een vorm van volwassen worden.

 

Qi Gong, thuis voor de spiegel

Een voorbeeld van Qi Gong oefeningen(Een voorbeeld van Qi Gong oefeningen)

Als je denkt dat Qi Gong iets voor je is, dan kun je zonder dure lidmaatschappen of fraaie aerobics-pakjes aan de slag: de basisoefening doe je gewoon thuis voor de spiegel. Hoewel de technieken vrij eenvoudig zijn, adviseert René Goris om ook les te nemen bij een goede Qi Gong-leraar. Dan weet je zeker dat je de oefeningen op een goede manier aanleert. In je eentje Qi Gong leren kan wel, maar dan moet je zeer veel vertrouwen hebben in je eigen kwaliteiten en talenten. Als je de oefeningen verkeerd doet, kan dat negatieve gevolgen hebben. Je kunt dan hoofdpijn of kramp krijgen. En het is mogelijk dat je je opeens misselijk voelt of nerveus.

  1. Dat kan het gevolg zijn van snelle verplaatsingen van Qi of bloed door het lichaam. Als je toch geen tijd hebt voor een cursus en gewoon thuis wilt beginnen, is het goed de volgende tips te onthouden.
  2. Neem echt de tijd voor de oefeningen. Elke oefening wordt steeds enkele malen herhaald waardoor het geheugen van het lichaam getraind wordt. Wanneer je ongeduldig bent, dan duurt het te lang voor je resultaten boekt. Door je ongeduld raak je gefixeerd en gemakkelijk geïrriteerd.
  3. Wees ook niet te serieus. Als je er geen plezier aan beleeft, is er waarschijnlijk iets niet goed in je methode van trainen. Je kan het jezelf wat gemakkelijker maken door een bepaald doel voor ogen te nemen. Daardoor kun je de oefeningen met meer discipline en aandacht doen zonder je enthousiasme te verliezen. Zo kun je met jezelf afspreken dat je door Qi Gong je gezondheid wilt versterken en vitaler wilt worden. Of misschien is je enige streven een lenig lichaam. Met dat vooruitzicht in je hoofd, houd je het langer vol.

 

Zweverig?

Misschien zeg je wel: heel plezierig allemaal, maar mij is het allemaal wat te flou, al die verhalen over levensenergie die in kanalen door het lichaam stromen en een positieve wisselwerking tussen mij en mijn omgeving scheppen.

Men hoort mensen wel eens zeggen dat ze Qi Gong zweverig vinden terwijl het juist heel pragmatisch is. Als je een sterk lichaam hebt, dan heb je een kalme geest. Die twee dingen gaan samen. Een sterk lichaam wil niet zeggen overdadig gespierd, maar meer een volledig gezond lichaam. Normaal gesproken gebruiken we maar een klein percentage van onze talenten en krachten. Maar door de juiste manier van bewegen kun je die versterken. Je gebruikt door Qi Gong je hele lichaam veel efficiënter; dat geldt dan ook voor darmen, hart, longen of hersenen.’

Er wordt in China veel onderzoek gedaan naar de effecten van Qi Gong. Zo ook naar de psychische veranderingen die optreden door regelmatig te oefenen. Om dit te meten zijn 119 mensen onderzocht met twee jaar Qi Gong achter de rug. Ter vergelijking werden 153 personen onderzocht die geen of slechts af en toe Qi Gong beoefenden. Bij de eerste groep bleek de score op het gebied van mentale storingen zoals depressie, vijandigheid, fobieën, angsten en psychosen aanzienlijk lager te liggen dan in de tweede groep. Ook bleek uit deze onderzoeken dat het geheugen en de nauwkeurigheid en flexibiliteit van denkprocessen toenemen door Qi Gongbeoefening.

In Europa is er in Nederland met de Intercultural Open University onderzoek verricht naar Qi Gong. Er is eveneens een vierjarige opleiding voorzien voor mensen die intensief Qi Gong willen bestuderen en beoefenen.

 

Van hernia’s tot psychische problemen

Behalve als middel om vitaal te blijven kan Qi Gong ook als heilzame therapie worden aangewend. Afhankelijk van de aard en duur van de klacht, kiest de therapeut oefeningen die versterkend bepaalde organen of lichaamsdelen versterken. De behandeling kan worden uitgebreid met kruidentherapie, acupunctuur en massage.

De Qi Gong-therapeut behandelt de meest uiteenlopende klachten, variërend van hernia’s tot psychische problemen. Het merendeel van de mensen bezoekt hem echter vanwege rug-, knie-, nek- of schouderklachten.

Bij een acuut probleem zijn vijf tot zes behandelingen over het algemeen voldoende. Maar als de aandoening chronisch is, kan de behandeling soms wel een paar maanden duren.
Qi Gong is géén wondermiddel. Tegen erfelijke ziektes kan men niets uitrichten. Ook kan men weinig doen als mensen weigeren beter te worden. Dat klinkt misschien vreemd, maar soms kom je zoveel onwil tegen omdat mensen zich vasthouden aan hun ziektebeeld. Op die manier blijven zij de aandacht van hun omgeving houden. Als men dat opmerkt stopt de behandeling meestal. Zij kunnen alleen maar geholpen worden als ze echt beter willen worden.

 

Röntgen-ogen

Tijdens een behandeling ‘straalt’ men met zijn handen energie (Qi) naar de ander. Die energie heeft een genezend effect. Maar dankzij die Qi kan men nog veel meer dan alleen maar ‘stralen’. René Goris vertelt zelfs dat hij dwars door iemands huid kan kijken om te bepalen wat er mis is met de organen of het skelet. Misschien beschikt hij wellicht over supersonische röntgenogen?
In Qi Gong bestaan er verschillende niveaus. Hoe langer je oefent, hoe meer ervaren je wordt in het werken met energieën. Er bestaan ook verschillende manieren van kijken. Een blinde kijkt met zijn vingertoppen, een Qi Gong-therapeut kijkt via energievelden. Iedereen kan het. Het is gewoon een kwestie van goed oefenen. Het is eveneens een prachtige ervaring om letterlijk het innerlijk van iemand te zien.

 

Informatie

Voor meer info kan je terecht:

  • Yin Yang Centrum René Goris Robert Scoltslraat 8-10, 1056 AX Amsterdam Tel: 0032/ 20.689.36.20
  • Voor Qi Gong-behandeling in België kan je contact zoeken met: Instituut Yeunten Ling, Château du Fond Leveque 4 Promenade Saint-Jean l’Agneau Huy. Tel. 085/21.48.20

Leave a Reply

Scroll To Top