Sommige vrouwen weten dat ze zwanger zijn vanaf het moment van bevruchting, bij andere vrouwen is de menstruatie zo onregelmatig dat ze zich niet afvragen of ze zwanger zouden kunnen zijn. Maar voor de meeste vouwen is over tijd zijn het eerste teken dat ze misschien zwanger zijn.
Vaststellen dat je zwanger bent
Wanneer de menstruatie na een dag of vijf nog niet is begonnen, zult u misschien aan uzelf gaan twijfelen en denken dat u verkeerd geteld heeft. Het kan zijn dat u meestal een aantekening maakt, maar het ditmaal vergeten bent. Misschien piekert u erover in bed en heeft u moeite met inslapen. U probeert zich de vorige datum te herinneren door verband te leggen met andere gebeurtenissen. Het bezoek van uw moeder, het afronden van een werkopdracht. Misschien gaan er wel drie dagen voorbij voor u zich serieus afvraagt: zou ik soms zwanger zijn? Dat hoeft niet zo te zijn, maar het is niet uitgesloten. U wilt zekerheid.
Wanneer kan een diagnose?
Vroeger was het gebruikelijk pas naar de dokter te gaan wanneer twee menstruaties uitbleven. Tegenwoordig weten we dat het beter is niet zo lang te wachten. In de eerste paar weken van de zwangerschap, als het embryo nog niet groter is dan een hazelnoot, worden de belangrijkste lichaamsorganen, waaronder de hersenen, van het kind gevormd. Hoe eerder u weet of u zwanger bent, des te eerder kunt u de vereiste zorg aan uzelf en aan uw baby besteden. Er op een vroeg moment zeker van zijn dat u zwanger bent is ook belangrijk wanneer u medicijnen gebruikt. U zult willen weten of die de zich ontwikkelende baby schade kunnen berokkenen. Maar het is ook sociaal gezien belangrijk om te weten waar u aan toe bent. Kan die vakantie of de verhuizing doorgaan, of wordt de baby dan net geboren? Het kan ook zijn dat u een overtijdbehandeling ( niet langer dan 2 weken over tijd ) of een abortus ( langer dan 2 weken over tijd ) overweegt. Ook dan geldt: hoe eerder geweten, hoe beter. Het is nu eenmaal veiliger en minder ingrijpend een abortus te laten verrichten na acht dan na tien weken. Als u een zwangerschapstest laat doen bij uw arts of verloskundige, hoort u de uitslag vrijwel meteen.
Hoe verloopt een diagnose?
De zwangerschap kan nu vastgesteld worden op de dag waarop uw menstruatie begonnen zou moeten zijn, al zult u een nauwkeuriger uitslag krijgen als u nog enkele dagen wacht. Als u zwanger bent, geeft het embryo het HCG-hormoon ( menselijk chorion-gonodotrofine ) aan uw bloedstroom af. Dit kan ongeveer zes dagen na de bevruchting voor het eerst ontdekt worden. Daarna neemt het gehalte snel toe, waarbij het zich elke twee of drie dagen verdubbelt, tot dat het ongeveer zestig dagen na de conceptie een piek bereikt, 24 dagen nadat uw menstruatie begonnen zou zijn. De aanwezigheid van dit hormoon in uw urine kan door een eenvoudige test worden opgespoord.
U kunt een flesje met urine naar uw huisarts brengen, of u kunt een doe-het-zelf test bij de drogist of apotheek kopen. Welke methode u ook gebruikt, u moet de urine testen die u ´s ochtends het eerste opvangt, nadat u ´s nachts gedurende een aantal uren niet gedronken hebt. Deze urine bevat op dat moment de hoogste concentratie van het zwangerschapshormoon. Doe de urine in een schoon flesje of potje, vrij van sporen of afwasmiddel.
Doe-het-zelf test
Er is een aantal verschillende merken te koop, maar allemaal komen ze neer op het vermengen van ongeveer twee druppels urine met de bijgeleverde chemicaliën. Als u zwanger bent zal de aanwezigheid van HCG in de urine, afhankelijk van de test, voorkomen dat het mengsel samenvloeit ( ringtest ), of de kleur van de chemische stof in het testbuisje of van het in te dopen stokje veranderen ( kleurtest ). Afhankelijk van de soort test kunt u deze gebruiken wanneer uw menstruatie tussen de één en vier dagen te laat is, maar u hoeft niet met zekerheid te weten wanneer uw menstruatie zou komen. Af en toe bemerkt een vrouw tien tot twaalf dagen na de bevruchting een weinig bloedverlies. Dit is geen echte menstruatie. U kunt de zwangerschap berekenen vanaf de laatste echte menstruatie. Als de uitslag negatief is, maar uw menstruatie enkele dagen later nog steeds niet gekomen is, kunt u de test herhalen. Het is mogelijk dat u later dan u vermoedde bevrucht bent, en dat er op het moment van de eerste test zich nog niet genoeg HCG in uw urine bevond om aan te kunnen tonen dat u zwanger zou zijn. Als u onregelmatig of met grote tussenpozen menstrueert, zijn de kansen op een verkeerde uitslag groten. Na misschien één bevruchting op iedere tien, speelt het bevruchte eitje het niet klaar om zich in de baarmoederwand in te nestelen. In dit geval zal een zwangerschapstest u een positieve uitslag geven, maar enkele dagen later zal een tweede test een negatieve uitslag opleveren. Sommige gebruiksaanwijzingen bevelen aan om altijd drie tot vijf dagen te wachten en dan opnieuw te testen. Alle soorten ringtests en sommige kleurtests bevatten twee tests, zodat u dit kunt uitvoeren.
Bij de arts
De arts kan de urine laten onderzoeken, maar ook besluiten een inwendig onderzoek te doen. Hij of zij zal daarvoor een handschoen aan doen en twee vingers zo ver mogelijk in uw vagina brengen en tegelijkertijd met de andere hand op uw buik drukken op de plaats waar de bovenkant van uw baarmoeder is. Wanneer uw laatste menstruatie meer dan zes weken geleden is, zal de arts constateren dat het onderste gedeelte van de baarmoeder zacht aanvoelt en iets vergroot is. De baarmoederhals die in de vagina uitsteekt, voelt steviger aan dan het onderste gedeelte van de baarmoeder, ongeveer zoals het puntje van uw neus. Deze veranderingen staan bekend als het zwangerschapsteken van Hegar.