Niet te missen
Home / Zwangerschap / Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de maanden van de zwangerschap is perfect mogelijk. Ondanks de ongemakken die een zwangerschap op dit vlak met zich meebrengt is dit toch een populaire periode voor koppels om de liefde te bedrijven.

Meningen over seks

Veel paren vrijen tot aan het einde van de zwangerschap. In het begin kunnen misselijkheid en braken er wel voor zorgen dat ongeveer het laatste waaraan u denkt vrijen is. Maar in de vierde, vijfde en zesde maand is vrijen meestal prettig en bevredigend, soms voor het eerst. De zwangerschap is een uitstekende tijd voor u om er beter achter te komen hoe uw lichaam werkt. Een vrouw die begint te ontdekken hoe haar baarmoeder, schede en de spieren van de bekkenbodem in elkaar zitten kan gevoeliger worden waar het dit deel van haar lichaam betreft. Sommige vrouwen hebben hun eerste orgasme als ze zwanger zijn. Veel vrouwen realiseren zich niet welke functie de spieren van de bekkenbodem kunnen hebben bij het vrijen. Anderen hebben zich nooit verdiept in de structuur van de vagina, de schaamlippen of de clitoris. Maar het gaat niet alleen om een verstandelijke benadering van de vrouwelijke genitalia. Sommige vrouwen hebben een hekel aan hun lichaam en stellen er geen enkel vertrouwen in. Tijdens de eerste zwangerschap kunnen zij leren hoe hun lichaam functioneert en vrede met zichzelf hebben. Als u zich vroeger altijd erg geremd gevoeld heeft, kan het gebeuren dat de voorbereiding voor de intens emotionele ervaring van de bevalling de mogelijkheid oplevert dat u geleerd heeft het ‘over u te laten komen’, iets dat ook bij het vrijen gebeurt.

 

De houdingen bij het vrijen

De traditionele houding waarbij de man op de vrouw ligt, is zelden gemakkelijk, tenzij de man op handen en voeten steunt en geen druk uitoefent op de buik van de vrouw. Het is de moeite waard te experimenteren met andere houdingen waarin de vrouw op de man ligt of van opzij of van achteren benaderd wordt. De baby ligt veilig beschermd in de vruchtblaas, het vocht erin vangt iedere druk van buiten op en de slijmprop in de baarmoederhals fungeert als een kurk, zodat geen vocht kan uitlekken. Ook als er hard op uw buik geduwd zou worden, is het enige resultaat voor de baby dat hij als een kurk in een glas water ronddobbert.

 

Kan een orgasme de bevalling op gang brengen?

Ofschoon bij het klaarkomen van de vrouw de baarmoeder samentrekt, zal dit de baarmoeder niet de stoot geven om door te zetten, tenzij alles toch al zover is dat de bevalling kan beginnen. Het is gewoon dat na een geslachtsgemeenschap de baarmoeder samentrekt, meestal maar een paar minuten. De baarmoeder is een actief orgaan en trekt geregeld samen, te beginnen met de eerste menstruatie en tot aan de menopauze. Het orgaan is extra actief tijdens de zwangerschap en de samentrekkingen die u in de laatste maand voelt, zijn oefeningen voor de bevalling. Wanneer u eerder een te vroege bevalling heeft gehad, let dan op of er wat bloed vrij komt. Als de slijmprop al verdwenen is, is het verstandig geen geslachtsgemeenschap meer te hebben. Als de slijmprop in de baarmoederhals door samentrekkingen van de baarmoeder van zijn plaats is gebracht, is infectie naar de baarmoeder toe mogelijk: dit kan in de laatste vier tot vijf weken gebeuren.

Coïtus om de bevalling op gang te brengen

Als de datum waarop u ‘uitgerekend’ bent daar is, en vooral als de arts erover denkt de bevalling op gang te brengen, is geslachtsgemeenschap een van de mogelijkheden om op natuurlijke wijze de bevalling in gang te zetten. Van sommige vrouwen denkt men dat ze erg gevoelig zijn voor prostaglandines in het zaad van de man. Deze hormonen verwekken contracties van de baarmoeder en het zaad van de man bevat een grote hoeveelheid ervan. De uitstorting van het zaad, de ejaculatie, moet zover mogelijk in de richting van de baarmoederhals geschieden en dat vereist een houding van de vrouw op haar rug met haar benen op de heupen van de man. Dat kan wel eens moeilijk zijn in dit late stadium van de zwangerschap, het moet dus met enige omzichtigheid gedaan worden. Stimuleren van de borsten in dit stadium van de zwangerschap wil ook wel eens samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken. Dit verontrust sommige mensen, maar, tenzij er aanleiding is te vrezen dat het kind te vroeg geboren zal worden, is het volkomen onschuldig. Bovendien kan het nuttig zijn omdat de Braxton Hicks contracties die het opwekt de weg banen voor de bevalling door het zachter worden van de baarmoederhals die tevens omhoog wordt getrokken en vlak voordat de baby geboren wordt wijder wordt.

 

Stimuleren van de tepels tijdens de bevalling

Men heeft ontdekt dat stimuleren van de tepels een bevalling, die tot stilstand is gekomen, weer op gang kan brengen. Enkele artsen hebben dit aangewend, in plaats van oxytocine te gebruiken bij een bevalling die te langzaam verloopt. Jammer genoeg blijkt het niet altijd succes te hebben. Misschien heeft dit te maken met wie het doet: het zou kunnen zijn dat het met iemand van wie u houdt beter gaat dan met een borstpompje.

Leave a Reply

Scroll To Top