Niet te missen
Home / Vrouwen / Uiterlijke en emotionele reacties op zwangerschap

Uiterlijke en emotionele reacties op zwangerschap

Zelfs voordat uw zwangerschap is vastgesteld, zijn er, naast het niet menstrueren, aan aantal vroeg optredende verschijnselen. Sommige zijn gelukkig tijdelijk, andere kunnen gedurende de ganse zwangerschap aanhouden. Vooral de emotionele reacties op een zwangerschap dien je extra aandacht te geven, zoadat ze het plezier van de zwangerschap niet gaan overschaduwen.

 

Uiterlijke reacties

De borsten
De borsten veranderen in de eerste weken, zij bereiden zich voor op het produceren van melk. De bruine kringetjes rond de tepel ( de areola ) worden donkerder en vertonen kleine bobbeltjes, de kliertjes van Montgomery. Vrouwen met een lichte huid zien een netwerk van bloedvaten zich ontwikkelen. Blauwe aderen lopen over de borst als rivieren op een landkaart. De borsten voelen gespannen aan en worden zwaarder. Vrouwen met kleine borsten krijgen vaak grotere borsten en verheugen zich hier dikwijls over. Wanneer u al grote borsten heeft, kan het zijn dat u in dit vroege stadium niets merkt.

Vermoeidheid
Er verandert veel in uw stofwisseling, uw hele lichaam moet zich instellen op de groeiende baby. Het is dus niet verwonderlijk dat u sneller vermoeid bent en niet zo door kunt gaan als u gewend was. Veel vrouwen klagen in de eerste acht of tien weken over ernstige vermoeidheid. Maar naarmate uw lichaam zich aanpast aan de zwangerschap, verdwijnt die vermoeidheid en de volgende maanden zijn vaak gemakkelijker. U doet er verstandig aan te luisteren naar uw lichaam en vroeg naar bed te gaan of de tijd te nemen om uit te rusten als u van uw werk komt. Als dit uw tweede of derde zwangerschap is, kan het zijn dat u voortdurend moe bent. Vrouwen die genoten van hun eerste zwangerschap zeggen vaak dat hun tweede zwangerschap veel zwaarder was, omdat zij uitgeput raakten door de voortdurende zorg voor hun eerste kind. De enige oplossing is het zo verstandig mogelijk organiseren van uw dagelijks leven. Probeer iedere dag enige tijd geheel vrij te zijn van huishoudelijke verplichtingen. Zelfs een half uurtje ´s avonds, waarin uw partner voor het kind zorgt en de afwas doet, kan voldoende ontspanning geven als u zich er echt op instelt.

Misselijkheid
Een veel voorkomend verschijnsel in de zwangerschap is misselijkheid, meestal vroeg in de ochtend, wanneer uw bloedsuikerspiegel laag is, maar ook wel in het begin van de avond of uitzonderlijk op andere tijden van de dag. Sommige vrouwen voelen zich alleen maar misselijk, andere braken. Vermoeidheid, maar ook een lege maag dragen ertoe bij. Eet vaak kleine hoeveelheden gemakkelijk verteerbaar voedsel, zoals beschuiten en bananen. Als u ´s ochtends last heeft, voorkomen een kopje thee met een paar biscuitjes of een beschuit of alleen een paar biscuitjes direct na het ontwaken vaak de misselijkheid. Laat op de avond nog iets eten kan ook helpen. Vermijd in ieder geval vet eten, tabak en alcohol. Sommige vrouwen worden misselijk ziek door het vele braken. De meeste vrouwen zijn in de vierde maand niet meer misselijk. Het is waarschijnlijk juist dat vrouwen bij wie de zwangerschap gepaard gaat met misselijkheid minder kans hebben dan andere op een miskraam. Een bemoedigende gedachte!

Emotionele reacties

Twijfel
Ook wanneer u erg graag een baby wilt hebben, kan het feit dat u zwanger bent een stroom van tegenstrijdige emoties veroorzaken: triomf, een gevoel er ingevlogen te zijn, angst, bezorgdheid en twijfel. Het is verrassend hoeveel vrouwen met schrik reageren op hun eerste zwangerschap en vinden dat het te vlug is, zelfs als ze erg graag een baby wilden hebben en de zaak zorgvuldig hadden overwogen alvorens met de pil te stoppen. Geconfronteerd met de realiteit en de lichamelijke verandering door hun zwangerschap zouden ze stop willen roepen. Het gevoel niet te zijn voorbereid en niet meer opnieuw te kunnen beginnen.

Gevoelens over moederschap
Wellicht gaat u nu aan uw eigen capaciteiten twijfelen, en denkt u nooit een goede moeder te zullen zijn, omdat u geen moederlijke instincten heeft. Maar moeder zijn is een bezigheid die u moet leren en slechts weinig daarvan is instinctmatig. Bovendien is het in onze samenleving zo dat een moeder, die wellicht nog nooit een baby verzorgd heeft, pas leert omgaan met een baby na de geboorte.

Het gevoel bekeken te worden
U kunt plotseling het gevoel hebben dat uw meest intieme relatie met de man van wie u houdt, publiek wordt. Niet alleen omdat u zwanger bent en iedereen dat weet, maar door de vele lichamelijke onderzoeken en uitkleedpartijen en de adviezen die iedereen u gaat geven. Dit gevoel openbaar bezit te zijn, kan worden versterkt door de opvallende blijdschap van uw beider ouders, die misschien al geruime tijd wensen dat u zwanger zou worden.

Gevoelens over uw lichaam
Als u zich slecht op uw gemak voelt met uw lichaam, dat ingrijpend aan het veranderen is en zich voorbereidt op de eisen die de zwangerschap eraan stelt, schrijft u zich dan in elk geval in voor een cursus zwangerschapsgymnastiek of neem dans- of balletles wanneer die mogelijkheid in uw buurt aanwezig is. Als zo´n dansgroep niet gericht is op zwangere vrouwen, vertel dan de leider dat uw zwanger bent. Ga wandelen in de frisse lucht, of ga regelmatig zwemmen. Ook massage kan iets plezierigs zijn in uw zwangerschap. Dit kan bijzonder nuttig zijn wanneer u gespannen bent en het moeilijk vindt om te ontspannen.

Leave a Reply

Scroll To Top