Niet te missen
Home / Spijsvertering / Is melk gezond of niet?

Is melk gezond of niet?

Milleke, melleke mol, karwitsel, karditsel, kardol! Melk is de witte motor. De onuitputtelijke bron van calcium en vitamines. Melk is goed voor elk. Jarenlang is koemelk door de overheid veelvuldig gepromoot, en door de wetenschap gesteund. Het was generatieslang één van de weinige voedingsmiddelen met een vlekkeloze reputatie Maar hoe langer hoe meer staat het drinken van melk ter discussie.

Wat zijn de argumenten tegen het drinken van melk?

 • Koemelk is voor kalveren bedoeld, die snel moeten groeien. Wij zijn de enige diersoort die nog melk drinken als ze volgroeid zijn.
 • Het drinken van melk kan leiden tot bronchitis, sinusitis en astma. Dit door het melkeiwit caseïne, een kleverige consistentie die onze ademhaling blokkeert en irriteert.
 • Melk is moeilijk te verteren omdat ze bestaat uit te grote moleculen.
 • Melk is te rijk aan eiwitten.
 • Calcium bevind zich ook in tal van andere voedingsmiddelen.
 • Sommige studies zien een verband tussen het drinken van melk en kanker van de eierstokken.,de prostaat en de baarmoeder.
 • Andere studies legt een verband tussen het drinken van melk en hartaandoeningen.

Of deze argumenten al of niet overdreven zijn, daar geraken de wetenschappers het niet over eens. Voor elke studie die de nadelen van melk bevestigd, is er wel een andere studie die het onderzoek tegenspreekt. Waar alle betrokken partijen het stilaan wel eens over geraken, is dat iedereen anders reageert op het drinken van melk. Sommigen zijn er allergisch aan, anderen zijn overgevoelig aan lactose. Ongeveer 2% van de baby´s is allergisch voor melk en dit komt door hun immuunsysteem. Deze allergie verdwijnt meestal rond het derde levensjaar. Na eieren en pindanoten is melk de nummer drie in rij belangrijkste producten die allergie uitlokken.

Naast melkallergie, heeft ongeveer 10% van de mensen last van een overgevoeligheid aan lactose. en is te wijten aan een gebrek aan lactase, een enzym dat het spijsverteringsstelsel nodig heeft om de lactose te verteren. Deze overgevoeligheid kan zich niet allen bij kinderen manifesteren, maar ook bij volwassenen. De symptomen doen zich enkele uren na de inname van melk voor en zijn voornamelijk buikkrampen, braakneigingen en diarree. Maar zelfs mensen met deze overgevoeligheid kunnen nog één glas melk per dag verdragen. Yoghurt en kaas bevatten zeer weinig lactose en zijn over het algemeen ook door hen goed te verteren.

Wat zijn de argumenten voor het drinken van melk?

 • Het blijft de beste leverancier van calcium. Hoe ouder we worden, hoe meer we hiervan nodig hebben. Het calcium van melk wordt ook het gemakkelijkst door ons lichaam opgenomen, juist door de aanwezigheid van lactose. Bij plantaardige calcium gaat de opname door ons lichaam moeizamer.
 • Het bevat vitamine A, D, E, K, PP, B2 en B12.
 • Het is essentieel in de preventie van osteoporose, de ziekte die bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor breuken van de pols en het dijbeen.
 • Melk bevat een reeks hoogkwalitatieve eiwitten die aminozuren bevatten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken.

Koemelk vervangen door melk van andere dieren heeft geen zin, daar de samenstelling gelijklopend is. Je kan melk wel vervangen door bijvoorbeeld sojamelk, maar deze bevatten een zeer laag calciumgehalte. En ook bij verrijkte sojamelk zal de calcium minder goed opgenomen worden door ons lichaam, daar het plantaardige calcium betreft

Conclusie

Er komen hoe langer hoe meer nadelen aan het licht over het drinken van melk. Maar deze kunnen nog steeds niet op tegen de lange lijst voordelen. Melk blijft belangrijk voor de opname van calcium, eiwitten en essentiële aminozuren. Maar te veel melk drinken zou dan weer schadelijk kunnen zijn. Drink je melk dus met mate.

Leave a Reply

Scroll To Top