Niet te missen
Home / Homeopathie / Homeopathie voor de maag

Homeopathie voor de maag

Maagzweren, misselijkheid, oprispingen en verteringsproblemen zijn maar enkele aandoeningen van de maag die perfect met homeopathie te behandelen zijn. Met homeopathische geneesmiddelen die al generaties lang hun doeltreffendheid hebben bewezen. Ik zet de belangrijkste maagbehandelingen even op een rij.

Houtskool tegen oprispingen

Oprispingen zijn lang niet altijd het gevolg van het inslikken van lucht. Ze zijn zelfs meestal het gevolg van een stoornis in het gistingsproces tijdens de spijsvertering. De oorzaken van die stoornis kunnen uiteenlopen. Zo kan het gebeuren na een te overvloedige maaltijd, na het eten van brood of na een teleurstelling of ergernis. Een goed middel hiertegen is houtskool of carbo vegetanilis. Tevens helpt dit bij een opgeblazen maag en een rommelende maag. Behalve bij spijsverteringsproblemen is carbo vegetabilis ook nuttig bij acute en chronische ziekten waarrbij sprake is van verlies aan lichaamswarmte.

Zwaardlelie tegen maagslijmvliesontsteking

Als je iedere dag maagpijn hebt, is het nodig dat u zich klinisch laat onderzoeken en moeten er misschien röntgenfoto´s gemaakt worden. U moet hiervoor direct een arts of homeopaat raadplegen. Vaak komen patiënten met deze klachten met een omweg ( terug ) bij een homeopaat terecht, nadat alle andere mogelijkheden beproefd zijn. Maagkrampen, een brandend gevoel in de maag en maagzuur kan je verhelpen met iris versicolor of veelkleurige zwaardlelie. Dit kan daarnaast ook helpen tegen migraine.

Bismutpoeder tegen maagzweren

Een maagzweer is een doorwoekerend open wondje in de maag, dat tenslotte een gaatje kan vormen. Het lijkt heel logisch deze bres te dichten met een poeder of het aangetaste gedeelte chirurgisch te verwijderen. Zo´n operatie is echter, behoudens een enkel uitzonderingsgeval, zeer onlogisch, want een maagzweer is slechts de consequentie van een psychische gesteldheid. Een operatie kan daaraan niets veranderen en men moet een maagzweer dus op een heel andere manier benaderen. De andere oplossing is het gebruik van bismutpoeder. Dit werkt, samen met krampstillende middelen, heel doeltreffend bij het bestrijden van de crisis. Vaak wilt men de patiënt zo snel mogelijk genezen en is er een groeiend wantrouwen tegenover bismut. Maar wat doeltreffend werkte in de tijd van Hahnemann, de uitvinder van de homeopathie, blijft dat ook nu nog doen. En dat is ook het geval voor bismutpoeder. Kalium bichromicum of kaliumbichromaat geneest eveneens maagzweren omdat het in staat is ze te veroorzaken. Het is echter ook een middel tegen verkoudheid, bronchitis, reumatiek, diarree en sommige reumatische pijnen.

Homeopathisch diëten bij maagproblemen

Bij bepaalde ziekten is een dieet onvermijdelijk, omdat het eten van sommige voedingsstoffen het risico met zich meebrengt dat de symptomen verergeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij suikerziekte en nierontsteking. In alle andere gevallen en in het bijzonder bij spijsverteringsproblemen, zijn alleen de spijzen verboden, die niet verteerd worden. Een uitzondering vormen heel bepaalde spijzen, zoals zure voedingsstoffen, die taboe zijn bij een maagzweer, en koffie, die verboden is bij een galblaasaandoening. Met andere woorden: als de dokter u hier informatie over kan verschaffen, kunt u zelf heel nauwkeurig uw eigen dieet bepalen. Dit is trouwens gemakkelijker dan u denkt, want de homeopathische behandeling maakt dat u ontdekt welke voedingsstoffen u niet kunt verdragen, in de eerste periode van de behandeling. Daarna zal u deze voedingsstoffen wel kunnen verdragen, dank zij een voortgezette behandeling. Het beste dieet is dan ook wat u zelf samenstelt.

Levantijnse visbessen tegen misselijkheid

In plaats van krampstillende chemicaliën kan men bij misselijkheid ook een homeopathisch medicament nemen. Dat is iets minder eenvoudig, omdat men dan een keuze moet maken. Zo zijn er dan ook tal van oorzaken voor de misselijkheid mogelijk. Bij misselijkheid dat het gevolg is van een zwangerschap gebruikt men best Sephia. Misselijkheid bij het roken, na de maaltijd of bij menstruatie kan je dan weer best behandelen met nux vomica. Als je misselijk wordt doordat je koud hebt gevat en bij wagenziekte of zeeziekte kan je best cocculus indicus gebruiken of levantijnse visbes. Het is de vrucht van een oorspronkelijke Indiase boom. Deze vrucht bevat een alkaloïde, het picrotoxine, dat de eigenschap heeft vissen te kunnen verdoven. Als men er wat van in een rivier gooit, komen de vissen na enige tijd verdoofd en met hun buik naar boven aan de oppervlakte drijven. Men kan ze dan heel eenvoudig uit het water scheppen en blijven geschikt voor consumptie. Deze eenvoudige vismethode is echter verboden. In de homeopathie wordt dit middel verder nog gebruikt bij bepaalde vormen van verlamming, bij oververmoeidheid door een groot tekort aan slaap en bij menstruatiepijnen.

One comment

  1. You made several fine points there. I did a search on the issue and found mainly persons will have the same opinion with your blog.

Leave a Reply

Scroll To Top