Niet te missen
Home / Haar / Kaal zijn is in de mode

Kaal zijn is in de mode

Veel mannen moeten reeds halverwege hun leven afscheid nemen van hun weelderige haardos. Maar kaal zijn is in. Mannen hebben geen reden meer om triest te zijn wanneer ze hun heren verliezen. Zidane, Bruce Willis, André Agassi en andere kale bekendheden zullen dit niet ontkennen.

Haar betekend kracht

Er zijn min of meer drie soorten van kaalheid. Je hebt de beginnende haaruitval, meestal vooraan of achteraan op de schedel. Je hebt ook haaruitval op de kruin, bovenaan op het hoofd. En uizonderlijk heb heb je ook volledige kaalheid. Kaalheid of alopecia, zoals het in vaktermen wordt genoemd, zorgt al eeuwenlang voor frustratie en wanhoop bij mannen; Een weelderige haardos staat immers voor sterkte, mannelijkheid, charme en verleiding. Ook Samson is het nooit te boven gekomen dat zijn haren uitvielen en dat hij zo zijn gigantische kracht verloor door de tussenkomst van Dalila.

Het rouwproces

Waar de ene man zijn haarverlies aanvaard met een glimlach, komt de andere hiervoor terecht bij een therapeut of een psychiater. Professionele hulp is dan ook aan te raden als gebukt gaat onder complexen. Mannen zijn tegenwoordig immers meer bezig met hun uiterlijk dan vroeger. Velen hebben een negatief zelfbeeld en mislukken daardoor in hun professioneel en affectief leven. Het proces van aanvaardig kan je vergelijken met een rouwproces. De man neemt hierbij afscheid van het beeld dat hij van zichzelf had. Gelukkig kan dit verlies voor velen het begin inluiden van een nieuwe levensfase. Bij anderen gaat het trager en hebben een overgangsfase nodig waarbij ze hun kaalheid eerder gaan verbergen door middel van pruiken, toupetjes en haarstukken.

De ontgoocheling voorkomen

Van iemand die de nieuwe situatie van kaalheid niet aanvaardt kan ze het leven flink verpesten. Er zijn tal van middelen om de haaruitval te vertragen, verminderen of te compenseren. Maar men dient te voorkomen dat men zijn jeugd hiermee kan teugkopen. Bij apothekers kan je tal van shampoos tegen haaruitval vinden. sommige shampoos bevorderen dan weer de haargroei. Plastische chirurgie biedt eveneens verschillende mogelijkheden en bij de hair clinic kan je haartjes laten inplanten. Voor elke vorm van kaalheid en voor elk haartype bestaan tientallen oplossingen; Het is een gigantische markt vol mooie beloften. Vele beloften zijn spijtig genoeg pure bedriegerij. Meer en meer mannen verkiezen om hun hoofd volledig kaal te scheren. Het is tegenwoordig niet alleen in de mode, het helpt tevens om hun mannelijkheid wat extra in de verf te zetten. Het is ook nog eens een oplossing voor de dagelijkse stress die haaruitval met zich meebrengt.

Er zijn dan ook voldoende rolmodellen die mannen helpen deze stap te zetten Tal van bekende acteurs en sportlui hebben ervoor gekozen om alles weg te scheren en hebben toch een bijzonder mannelijk imago. Denk hierbij maar aan Vin Diesel, Bruce Willis, David Beckham en Michael Jordan. Door het succes van de televisiereeks Prison Break, is dit zelfs uitgegroeid tot een heuse trent. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat de helft van de alleenstaande vrouwen dit erg aantrekkelijk vindt.

Besluit

Het aanbod aan middeltjes om de haaruitval te stoppen zijn stilaan ontelbaar. Met vele van deze middelen en ingrepen komt men al een heel eind en kan je haarverlies sterk afremmen of verbergen. Maar men dient eveneens rekening te houden met zijn emotionele toestand. Al deze hulpmiddelen kunnen niet voorkomen dat een mens ouder wordt. Men zal zijn kaalheid vroeg of laat wel degelijk moeten aanvaarden. Al het haar afscheren is veruit de goedkoopste manier en tevens een heuse modetrend. Vrouwen vinden het aantrekkelijk, het benadrukt de mannelijkheid en het voorkomt een hele hoop dagdagelijkse stress.

Leave a Reply

Scroll To Top