Niet te missen
Home / Pillen / Pepmiddelen om te studeren

Pepmiddelen om te studeren

Naast de liters koffie die er tijdens de blok geconsumeerd worden, zijn er ook nog de pepmiddelen, meestal de opwekkende middelen (of centrale stimulantia) met name amfetamine en zijn aanverwanten. Voorbeelden zijn Captagon, Catorid, Concerta, Stimul.

Hoe werkt een pepmiddel?

Mensen maken in hun lichaam adrenaline en noradrenaline aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je alert bent en in stresssituaties kan vluchten. Deze hormonen worden daarom ook wel vluchthormonen genoemd. Een aantal typische kenmerken bij verhoging van stress, is het wijder openen van de ogen en het hart dat sneller begint te slagen. Een pepmiddel is eigenlijk een kunstmatige stof die hard te vergelijken is met de vluchthormonen.

 

Studeren met geneesmiddelen

De effecten van pepmiddelen
Het effect van deze pepmiddelen, is stimulatie van de hersenen met haar voor- en nadelen. In de geneeskunde wordt deze medicatie alleen nog gebruikt bij narcolepsie. Dit is een ziekte waarbij er onder andere een onweerstaanbare neiging is tot slapen. Ook bij kinderen met een hyperkinetisch syndroom (ADHD), dit is een aandachtstoornis, worden deze medicijnen wel eens gebruikt. Waarom het in de studenten- en andere milieus wordt gebruikt, ligt aan de eigenschappen van deze middelen. Ze geven een verbeterde concentratie, een verminderd vermoeidheidsgevoel en het gevoel meer energie te hebben.

De nadelen van het nemen van pepmiddelen
Er zijn echter een heleboel nadelen. Fysieke en psychische afhankelijkheid, overmatige opwinding, slapenloosheid en soms zelfs karakterverandering kunnen bij overmatig gebruik optreden. Ook hartkloppingen, overdadig zweten en beven kunnen voor komen. Vanwege hoger vermelde bijwerkingen, met als zwaarste neveneffect de eventuele afhankelijkheid of verslaving, is het gebruik van deze middelen sterk af te raden.

Pepmiddel tegen stress
Studeren en examens afleggen zijn immers een deel van een bepaalde levensfase. De meeste mensen komen op een bepaald punt van hun leven terecht in stresssituaties. Studies met de bijhorende examens is er dan één van. Examens afleggen is bijgevolg een normaal gebeuren in een mensenleven en het is daarom absoluut ongezond om hiervoor pepmiddelen te nemen. Het probleem is dat de houding: iets nemen, want anders kan ik het niet aan niet alleen voorkomt tijdens examens, maar ook later bijvoorbeeld bij sollicitatiegesprekken, een nakend ontslag, een ruzie met vrouw of familie, enz.

Het gevaar is reëel dat, als je er éénmaal mee begint medicatie te nemen om een probleem aan te kunnen, dit al snel een gewoonte wordt. Zo krijg je situaties waarbij een burenruzie of een banale tegenslag aanleiding kan zijn tot het nemen van medicatie. Dit geldt evenzeer voor de angstwerende medicatie als de slaapmedicatie. Examens behoren tot het normale leven, tot de normale stress, die iedereen kan verdragen. Buitensporige situaties, zoals een gewelddadig overlijden, een ongeneeslijke ziekte en dergelijke worden uiteraard niet tot banale stressmomenten gerekend. Iedere student zou zonder ook maar enige medicatie in staat moeten zijn om zijn examens af te leggen. Het resultaat hangt immers zelden af van het feit of je al of niet medicatie genomen hebt.

 

Pillen beschikbaar op internet

Er zijn nu wel een aantal websites zoals Dokter Online die te vertrouwen zijn indien je er aan denkt online medicatie te bestellen. Op deze site kan je ook online doktersadvies opvragen indien je meer informatie wil over en bepaald product. Producten op voorschrift zijn ook te verkrijgen, maar dan dien je wel goedkeuring te krijgen van de online dokter na het invullen van een uitgebreide vragenlijst.

Pillen die je gemakkelijk kan verkrijgen via ebay en andere verkoopsites, zijn niet echt te betrouwen. Daar is dan ook een goede reden voor. Denk maar aan de risico’s zoals hartkloppingen, abnormale zenuwachtigheid en zelfs spasmen die bepaalde drugs veroorzaken. Voor hetzelfde geld sturen ze je een ander product op en ben je dagenlang ziek wat je echt kan missen tijdens de examens. Vaak zijn er bij deze producten geen bijsluiters voorzien. Indien je bijvoorbeeld Modafinil inneemt, mag geen pompelmoessap drinken. Hierdoor wordt de medicatie trager afgebroken waardoor je een bloedvergiftiging kan krijgen. Je krijgt in feite een overdosis aan medicatie wat ernstige gevolgen kan hebben. Een ander voorbeeld is dat door de afwezigheid van de bijsluiter, studenten meer medicatie gaan innemen dan normaal, wat eveneens fataal kan aflopen. Rilatine of Captagon zijn bij matig en voorzichtig gebruik immers vrij onschuldig. Je moet alleen opletten voor neveneffecten.

 

Betrouwbare pepmiddelen niet op doktersvoorschrift

Er zijn wel een aantal goede alternatieven op de markt die je gewoon in je apotheker kan kopen en die eveneens een effect vertonen op uithoudingsvermogen en concentratie.

  • Morepa is goed voor het geheugen (een tablet met omega-3 vetzuren)
  • Dynatonic (magnesium en vitaminen)
  • Dynarax (adenosinetrifosfaat, haverextract)
  • BioCure Intellect

Tips voor een gezonde blok

Begin op tijd te studeren. Zelfs al studeer je tijdens de blokperiode veel nachten door, je kunt nooit in enkele dagen al die verloren weken en maanden inhalen. Het is een cliché, maar het werkt: studeer in de loop van het jaar twee uur per gegeven lesuur. Studeer elke dag minstens twee uur, het hele jaar door, weekends en vakantiedagen inbegrepen, en als je een dag niet studeert, moet je de uren op een andere dag inhalen. Studeer tijdens de blokperiode niet meer dan een twaalftal uren per dag en onderbreek na anderhalf a twee uur gedurende een tiental minuten. Langer kun je je toch niet concentreren.

Slaap voldoende lang. Als je moe bent, kun je toch niet goed studeren.

Drink geen alcohol en vermijd te veel koffie, want zo verstoor je je concentratie. Bovendien verstoort koffie de diepte van de slaap.

Maak tijd om te eten en varieer je voeding. Vitaminepillen slikken hoeft dan niet. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Ga een eindje joggen of fietsen, speel wat voetbal of tafeltennis, eerder dan te veel TV te kijken. Lichamelijke inspanning zorgt voor een goede psychische ontspanning.

Leave a Reply

Scroll To Top