Sauna is altijd een afwisseling van hitte en koude. De temperatuur in een sauna ligt tussen 80°C en 100°C. Hoe hoger de bank, hoe hoger de temperatuur. Je kunt laag beginnen en geleidelijk aan opklimmen. De duur van een saunabad is vooral afhankelijk van de individuele voorkeur. Meestal varieert dit tussen 10 en 20 minuten per zogenaamde beurt of sessie. De duur van de afkoeling is afhankelijk van de methode.
Sauna types
Er bestaan slechts 2 types van sauna en dat zijn de infrarood-sauna en de Finse (klassieke) sauna.
Finse sauna
In de Finse sauna wordt lucht opgewarmd door een warmtebron. De temperaturen liggen tussen 50° tot 100°C met een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 30%.
Infrarood sauna
Bij een infraroodsauna wordt de warmte opgewekt door elektrische stralers die IR stralen opwekken. De warmte kan hierdoor overgebracht worden op de huid zonder dat er warme lucht aan te pas komt. De temperaturen liggen lager gemiddeld lager als in een Fins sauna, tussen te 40° en 60°C.
Een stoombad is niet hetzelfde als een sauna. Bij een stoombad heersen lagere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid. In een stoombad, kruidenbad of bubbelbad warm je echter wel evenveel op als in een sauna. De warmteoverdracht gebeurt echter via vocht en water.
De positieve effecten van sauna
Door opwarming verhoogt de zweetsecretie. Dit is namelijk de enige manier waarop het lichaam zich kan verweren tegen een te sterke opwarming. Gemiddeld verlies je 400 tot 600 gram per beurt, dit wil zeggen een totaal gewichtsverlies van één a twee kilo. Via het zweet worden ook afvalproducten uitgescheiden, zoals melkzuur en ureum. Een saunabeurt na sport kan zo spierstijfheid helpen voorkomen. Sauna werkt immers ook relaxerend op de spieren.
Het bloedvatenstelsel (hart- en huidbloedvaten) wordt gestimuleerd, waardoor de huid roder en warmer wordt en nadien prettiger aanvoelt. De polsslag stijgt en de bloeddruk daalt licht. Het hart wordt tijdens een sauna niet meer belast dan tijdens een fikse wandeling of een rustige fietstocht. Sauna kan dus geen kwaad voor het hart, zelfs niet voor hartpatiënten of mensen met een hoge bloeddruk. Sauna is daarentegen geen middel om de conditie te verbeteren. Om duizeligheid te voorkomen doe je maximaal twee tot drie warme sessies van maximaal 10 tot 15 minuten op de laagste bank (70 tot 80°C). Dampstoten, die ontstaan door water op de hete stenen te gieten in de saunacabine, kunnen beter vermeden worden. Lig met gebogen benen en ga voor het verlaten van de sauna, een tweetal minuten rechtop zitten.
Een sauna heeft ook invloed op onze hormoonhuishouding. De verhoogde productie van bepaalde hormonen zorgen voor een verminderd pijngevoel, een verhoogde alertheid en een lichte euforie.
Wat je niet mag doen
Je mag geen sauna nemen bij:
- zware maaltijden en alcohol gebruiken voor een saunabeurt
- een zware sportinspanning. Wacht 15 tot 30 minuten
- koorts of acute infecties
- open wonden
- ernstige spataderen (of aambeien)
- slecht geregelde diabetes
- acute opstoot van reumatoïde artritis
- ernstige aorta-stenose
- zwangeren met verhoogd risico op pre-eclampsie
- ernstige, niet geregelde hypertensie
- onstabiele angina pectoris (hartkramp)
- ernstige orthostatische hypotensie (lage bloeddruk)
- sommige huidaandoeningen (zoals chronische netelkoorts, urticaria)
- recente (minder dan 8 weken) hart- of vaatproblemen, vb. hartaanval
- het innemen van insuline (diabetespatiënten)
- het innemen van geneesmiddelen tegen hypertensie, geneesmiddelen zoals trasdermale nitroglycine of nicotine-patches en Lithium.
Blijf slechts 15 tot 20 minuten in de sauna maar niet langer. Indien men zich onwel voelt, moet men de saunacabine onmiddellijk verlaten.
Wat je wel moet doen
Je voor en na de sauna wassen. Voldoende drinken tijdens en na de sauna. Twee tot drie glazen per beurt. Je handdoek gebruiken in de sauna om op te liggen. Als je enkele keren per week gaat, moet je extra fruit en groenten eten wegens een verhoogd kaliumverlies.
Voordelen van sauna
Door de verhoogde huiddoorbloeding kunnen acne, psoriasis en bepaalde vormen van eczeem verbeteren. Bij sommige personen geeft sauna verlichting bij reuma, artrose en spierpijnen. Een goede afkoeling is wel belangrijk, anders is de algemene beweeglijkheid minder de daaropvolgende dag. Sauna werkt ontspannend, zowel psychisch als fysiek. Regelmatig saunabezoek, maar dan wel één- a tweemaal per week en dit jarenlang, zou de weerstand tegen infecties verhogen. Dit is echter nog niet onomstotelijk bewezen. De lichaamstemperatuur bij kinderen stijgt sneller. Daarom wordt voor kinderen aangeraden de saunabeurt korter te houden met voldoende afkoeling tussen de beurten in. Uiteraard kun je alleen kinderen meenemen die dit graag doen. Ook zwangere vrouwen kunnen gerust sauna doen. Als zowel de moeder als het kind gezond zijn, is er geen enkel probleem om als zwangere een sauna te bezoeken.
Afvallen tijdens de sauna?
Je verliest inderdaad vocht waardoor je het gevoel krijgt dat je na een saunabeurt vermagerd bent. Toch wordt dit vochtverlies snel gecompenseerd in de uren die volgen na het nemen van een sauna. Soms wordt er ook wel eens beweerd dat men extra energie verbruikt tijdens het nemen van een sauna. Ook hier is wetenschappelijk bewezen dat die niet helemaal correct is. De energievoorziening berust hoofdzakelijk op de verbranden van koolhydraten en niet op de verbranding van vetten. Indien men wil vermageren, zal men toch meer inspanningen moeten leveren dan alleen maar zweten.