Wat drink je het best van de twee? Is koffie echt de boosdoener en thee de heilzame drank? En is het drinken van groene thee meer dan een modetrend?
Is koffie nu goed of niet?
Men stelt zich dikwijls de vraag of koffie gezond is of niet. Om hierover te oordelen, moet men de effecten van cafeïne bekijken. De hartslag wordt sneller, de bloeddruk stijgt, de maagzuursecretie stijgt, men kan zich beter concentreren, men slaapt minder vlug in, er is een algemeen stimulerend effect en de fijne spiercoördinatie is minder goed. Dit zijn dus een hoop voordelen en nadelen. Mensen met een hoge bloeddruk en/of een snelle pols, zwangere vrouwen, zenuwachtige personen en mensen met (een voorgeschiedenis van) een maagzweer, kunnen beter geen koffie drinken. Maar koffie is niet het enige product dat cafeïne bevat. Hier nog enkele voorbeelden:
- één kopje koffie bevat 100 mg cafeïne
- één kop decafeïne bevat 2 mg cafeïne
- één kop thee bevat 40 a 50 mg cafeïne
- één kop chocolademelk bevat 5 mg cafeïne
- één glas cola bevat 20 mg cafeïne
- 100 g bittere chocolade bevat 70 mg cafeïne
Vergeet niet dat cafeïne zes uur in het bloed blijft, voordat de werking ervan afneemt. Het is daarom belangrijk ‘s avonds niet te veel koffie te drinken en ook niet na een bepaald tijdstip. Drink daarom zes uur voor het slapengaan geen koffie. Het verstoort immers het slaappatroon en doet je moe wakker worden. Wat dan weer behoefte aan koffie veroorzaakt. Matig koffiedrinken is absoluut geen probleem voor de gezondheid. Er is niets aan de hand als je koffie drinkt om ervan te genieten, maar het is niet zo gezond om er afhankelijk van te zijn. Wil je toch wat minderen, dan is het het beste om dit geleidelijk aan te doen. Anders maak je kans op de zogeheten ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en verzwakte concentratie. Meng gewone koffie met cafeïnevrije koffie en verhoog geleidelijk aan de fractie cafeïnevrije koffie. Je kunt ook oploskoffie drinken in plaats van gewone koffie, want die bevat minder cafeïne.
Is thee een gezond alternatief?
Thee wordt gemaakt van bladeren van de theestruik, die men laat trekken. Het bekendste is de zwarte thee, waarvan de bladeren voor het drogen een enzymatische gisting ondergaan. Groene thee verkrijgt men door de bladeren onmiddellijk na de pluk te branden. Thee is een drank zonder calorieën, rijk aan fluor, dus goed voor de tanden en bevat theïne, dat identiek is aan cafeïne. In vergelijking met koffie, komt er minder cafeïne in het bloed, zodat er onder andere veel minder wordt geklaagd over slapeloosheid bij het drinken van thee.
Groene thee zou ook het cholesterolgehalte verlagen en beschadiging van de lever voorkomen. Over de kankerwerende eigenschappen is men het nog niet eens, maar eens te meer geldt bitter in de mond maakt (niet alleen) het hart gezond. Kun je kiezen tussen thee of koffie, dan is de keuze vlug gemaakt.
Is groene thee meer dan een modeverschijnsel?
Groene thee krijgt men door de thee na het plukken te stomen en bij een lage temperatuur te drogen, oftewel te branden. Het geheim van groene thee is dat het krachtige anti oxidanten bevat die niet alleen de groei van kankercellen zouden tegengaat maar deze mogelijk ook vernietigt. Verder voorkomen deze stoffen ook het dichtslibben van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van harti en vaatziektes en herseninfarcten. De thee wordt groen genoemd omdat hij is samengesteld uit bladeren van identieke planten die niet verwerkt zijn. bepaalde kankertypes komen minder vaak voor in de landen, waar veel groene thee gedronken wordt, dan in het Westen. Groene thee stimuleert ook het functioneren van de nieren, en is de laatste tijd erg poulair in vermageringsdiëten omdat hij het metabolisme van de opgeslagen vetten vergemakkelijkt, wat nuttig is voor vetverlies in het hele lichaam of lokaal vetverlies zoals cellulitis. Maar het is wel oppassen geblazen met de extra stimulerende werking van groene thee. Het zal je dus meer dan gewone thee wakker houden.