Niet te missen
Home / Spijsvertering / Vechten tegen winderigheid en het opgeblazen gevoel

Vechten tegen winderigheid en het opgeblazen gevoel

Gas in de darmen kan een bijzonder vervelend gevoel veroorzaken, het opgeblazen gevoel. Zeker bij mensen met een prikkelbare darm. Winderigheid of flatulentie is evenwel een normaal gevolg van onze spijsvertering. Waar komt het vandaan? En wat kan je doen om overdreven winderigheid tegen te gaan?

Het opgeblazen gevoel

Binnen 6 weken vrij van alle darmklachten

Heeft u ook continu last van darmklachten? Ook u wilt er vanaf geraken? Dat kan nu met het boek van Alex Greve: Darmkracht Total programma.

Het gas in onze darmen is enerzijds afkomstig van gasvorming door de darmbacteriën en anderzijds van de hoeveelheid lucht die we inslikken. De ingeslikte lucht is goed voor 90% van de wind. Dit laatste kunnen we heel eenvoudig beperken door voldoende tijd te nemen om rustig te eten en niet voortdurend te praten tijdens de maaltijd. Ook geregeld kauwgom gebruiken kan het lucht slikken doen toenemen, net als het drinken van koolzuurhoudende dranken en het eten van zetmeelhoudende groenten zoals bonen, ui, prei, erwten en linzen. Andere voedingswaren die in verband worden gebracht met winderigheid zijn broccoli, kool, aardperen, melk en pruimen. Bij al deze voedingswaren zijn het specifieke koolhydraten die verantwoordelijk zijn voor de winderigheid, zoals inuline, lactose, sorbital en raffinose. Het gas dat veroorzaakt wordt door het consumeren van deze producten, ontstaat doordat deze koolhydraten niet verteren in de dunne darm en dan als voedsel dienen voor bacteriën in de dikke darm. Bepaalde bacteriën hiervan produceren erg veel gassen.

De onaangename geur

De mens produceert gemiddeld 0,5 tot 1,5 liter darmgas per dag in 12 tot 25 windjes. Darmgas is samengesteld uit meerdere reukloze gassen. Zuurstof en stikstof hebben we ingeslikt. De overige 10% is methaan en koolstofdioxide die worden geproduceerd door de microben in onze darmen en waterstof die afkomstig is uit onze voeding. Ook zal je steeds een minuscule hoeveelheid ontlasting vinden in de wind. De geur is afkomstig van een reeks zwavelverbindingen en het boterzuur dat ontstaat bij de afbraak van eiwitten in onze darmen. Het is dan ook niet toevallig dat de reuk vaak doet denken aan de reuk van rottende eieren. Stikstof is de belangrijkste component van darmgas. Methaan wordt vaak geassocieerd met winderigheid, maar onderzoek suggereert dat twee derde van alle mensen helemaal geen methaan produceert in hun winden. Methaan en waterstof zijn brandbaar, en dat geldt zeker ook voor sommige winden. Als je er een aansteker voor houdt, kunnen ze dan ook een steekvlam van wel een meter veroorzaken. Onze zenuwen leren gelukkig onderscheid te maken tussen gas en vaste stof. Want beiden worden door ons gelijkertijd naar de anus gestuurd. Bij een ongewone samenstelling van de ontlasting, bijvoorbeeld bij diarree, kunnen de zenuwen in de war worden gestuurd, hetgeen onaangename gevolgen met zich mee kan brengen. Het geluid bij het laten van winden wordt veroorzaakt door trillen van de anale opening. Het geluid is afhankelijk van conditie van de sluitspier en de snelheid van het uitgestoten gas, maar ook andere factoren zoals vochtigheid en lichaamsvet spelen een rol. Het ophouden van winden heeft geen schadelijke gevolgen voor onze spijsvertering of de rest van ons lichaam, maar kunnen wel onaangename krampen veroorzaken.

Tal van remedies

De productie van darmgas en winderigheid is een normale functie van onze spijsvertering. Je kan overdreven winderigheid meestal al voorkomen door bonen en melk uit je voeding te weren. Indien de winderigheid zich blijft manifesteren wil dit zeggen dat het lichaam niet voldoende enzymen kan aanmaken. Vermijd dan zoveel mogelijk tafelsuiker en alle zetmeel. Ook kan het zeker helpen om niet te gulzig te eten, voldoende te kauwen en veelzijdig te eten. Als ook een dergelijk dieet niet afdoende resultaat met zich mee brengt dan zal je alle onverteerde koolhydraten moeten vermijden. Dat betekent dus dat je het Specifieke Koolhydraten Dieet gaat volgen, waarbij alle zetmeel ( aardappelen, granen, rijst, maïs, etc. ) en alle suikers ( sucrose, sorbitol, xylitol ) verboden zijn.

Fruit en honing mogen daarentegen weer wel, omdat deze reeds voorverteerde suikers bevatten. De enzymen in de honing en het fruit hebben reeds de suikers verteerd, zodat ze direct door de darmwand geabsorbeerd kunnen worden. Het gebruik van bepaalde medicijnen met een laxerende werking kunnen ook veel winderigheid veroorzaken. Ook zemelen, vezelpreparaten en lactulose kunnen veel gasvorming met zich meebrengen. Extra winderigheid komt voor als klacht bij verstopping, het prikkelbare darm syndroom (PDS), lactose-intolerantie, coeliakie en andere darmaandoeningen. Wanneer u last heeft van obstipatie, bevinden zich brokken ontlasting in de darm. Gas dat in de darm zit, zit als het ware gevangen achter deze ontlasting en kan niet gelijkmatig ontsnappen. Het gas hoopt zich op en oefent steeds meer druk uit. Op een bepaald moment is deze druk zo hoog, dat het gas kan ontsnappen. Het gas wordt dan met grote kracht uitgestoten, als een – vaak duidelijk hoorbare – wind. In die gevallen zal je een arts moeten raadplegen om de oorzaken te laten behandelen.

>>> van Darmklacht naar Darmkracht. Breng uw darmen tot rust.

 

 

 

Leave a Reply

Scroll To Top