Niet te missen
Home / Kinderen / Kinderziekte: Kinkhoest

Kinderziekte: Kinkhoest

Kinkhoest bij kinderen

Kinkhoest is een infectie ziekte en wordt veroorzaakt door  Bordetella pertussis. Kinkhoest is zeer besmettelijk en wordt door kleine druppeltjes tijdens het hoesten overgedragenVaak wordt kinkhoest (pertussis) behandeld, als iets van onderge­schikt belang.

De kinkhoest gaat over in 3 stadia: catarrale stadium (incubatie periode), paroxismale stadium (hoestbuien) en het convalescentiestadium (genezingsstatium). Wanneer u de kinkhoest doormaakt, ben u immuun voor wel 7 tot 20j.

Toch is dit verkeerd, want wanneer aan dit blaffende, diepe hoesten onvoldoende aandacht wordt geschonken, kan dit tot zeer onaangename complicaties leiden met mogelijk blijvende nadeli­ge gevolgen.

Behandeling van kinkhoest

Ter bestrijding van kinkhoest, kunnen wij over zowel phytotherapeutische, als over eenvoudige homeopatische middelen beschikken. Ouders zouden zich beslist de moeite moeten getroosten, deze natuurlijke geneeswijze toe te passen. Men kan kinkhoest niet zomaar tot staan brengen of door een of ander middel even op de vlucht jagen. Wel is het mogelijk krachtige aanvallen enigszins af te zwakken en de duur ervan te bekorten, door ervoor te zorgen dat de bacteriegiften worden verwijderd. Bij elke infectieziekte, zoals maze­len, roodvonk, griep, enz. steken deze giften immers de kop op.

Bo­vendien moeten wij de lichamelijke verzwakking door kinkhoest bestrijden, aangezien deze de basis vormt voor een nieuwe infectieziekte (longontsteking). Meestal krijgt iemand na kinkhoest een andere ziekte en daarom is het noodzakelijk, uit voorzorg, de algehele gezondheidstoestand te verbeteren. In zeer gunstige gevallen houden de hoestaanvallen zelfs al na enige dagen helemaal op. Soms is het nodig kinderen met kinkhoest ook nog een biologisch kalkpreparaat te geven. Bovendien moeten de nieren wor­den gestimuleerd, om de uitscheiding van de stofwisselingsgiften te bevorderen. Het phytotherapeutische middel uit Drosera rotundifolia, Thymus vulgaris, Dactylopius coccus cacti, Hedera helix e.a, verkrijg­baar onder de naam Drosera complex, werkt bij kinkhoest zeer doel­treffend. ook de homeopathische middelen Ipecacuanha D3 en Coccus cacti D3 zijn erg goed gebleken. Zodra de hoestaanvallen niet meer optreden, kan men langzaam met deze middelen stoppen. Ook met Santasapina, een siroop uit de knoppen van de grove den (Pinus silvestris), moet men nog even doorgaan, want het is onverstandig om plotseling met deze middelen op te houden.

Bij kinkhoest mogen borstomslagen nooit worden vergeten. U kunt een eenvoudige borstomslag maken met een aftreksel van hooibloe men of, in ernstiger gevallen, een uienomslag. Een omslag met mie­rikswortel, of zelfs een mosterdomslag, werkt nog beter. Maar al te vaak was een goed uitgevoerde mosterdomslag, of zelfs een mosterd- blad, de enige redding in nood, bij de gevreesde bronchiolitis (een ontsteking en geleidelijke afsluiting van de fijnere luchtpijpvertakkingen in de long), van zuigelingen, zelfs wanneer het kleintje al blauw was en wanhopig naar lucht snakte, om zijn jonge leven te redden. De huid mag echter niet te lang aan de aktieve bestanddelen van mosterd of mosterdmeel worden blootgesteld. Het is wel goed als de huid erg rood wordt, maar er mogen zich geen blaasjes vormen. Indien wij de kinderen op deze wijze van kinkhoest behandelen, kunnen wij ze voor veel nadelige gevolgen behoeden.

Opteert u de weg van de geneesmiddelen? Kinkhoest is het best te bestrijden met antibiotica (Erythromycine, Azithromycine en clarithromycine). Voor de hoest zelf zijn er niet echt medicijnen die helpen. Soms worden  antihistaminica, corticosteroiden of luchtwegverwijders (salbutamol/Ventolin) voorgeschreven.

Raadpleeg steeds een arts! Laat je kind vaccineren tegen kinkhoest!

Leave a Reply

Scroll To Top