Niet te missen
Home / Verkoudheid / Verkoudheid

Verkoudheid

Verkoudheid

Telkens weer hoor ik mensen erover klagen dat zij in het najaar zo vaak lijden aan een verkoudheid.  Meestal komt het niet in ons op, dat het vaak aan onszelf ligt of wij wel of geen verkoudheid opdoen. Vooral vrouwen lopen sneller een verkoudheid op, want meestal ruilen zij hun elegante ragfijne kousen niet graag voor warme, gebreide wollen kousen. Toch zou het beslist beter zijn om vooral ’s winters dunne modieuze kleding te vervangen door warme kleding.

 

Verkoudheid in het najaar

Het najaar is vaak de moeilijkste periode. Het lichaam is nog aan de zomerse temperaturen gewend en kan de kou niet goed verdragen. Warme kleding zal daarom moeten proberen dit verschil op te heffen.

Zorg vooral voor warme voeten: wollen kousen en goede warme schoenen. De ervaring heeft geleerd, dat warme voeten en een koel hoofd een noodzakelijke basis vormen voor een goede gezondheid. Met warme voeten kunnen wij nauwelijks kouvatten. De voeten vormen de graadmeter voor de gehele warmtetoestand van ons lichaam. Wie zittend werk moet doen, heeft veel sneller last van koude voeten dan iemand die veel in beweging is.

Ook een aangeboren stoornis in de bloedcirculatie kan maken dat men eerder last heeft van de kou. Vooral bij gebrek aan beweging zal men de voeten nauwelijks warm kunnen houden. Gaan we nu uit zo’n oververhitte ruimte rillerig naar buiten, de kou of de kille najaarsmist in, dan wordt er van ons lichaam een te grote aanpassing geëist. De slijmvliezen worden verzwakt, waardoor er ideale omstandigheden worden geschapen voor de ontwikkeling van de zogenaamde verkoudheidsvirussen. Als gevolg hiervan kunnen we last krijgen van een neusverkoudheid, slijmvliesontsteking, longontsteking en dergelijke.

Wij moeten de warmte waaraan wij behoefte hebben niet proberen te verkrijgen door het opvoeren van de kamertemperatuur. Het is veel beter om warme kleding aan te trekken, voor de nodige beweging te zorgen en de bloedsomloop te verbeteren. Zijn wij eenmaal aan de kou gewend, dan zijn wij ook minder vatbaar. Het is dan ook logisch dat we in het najaar nog voorzichtiger moeten zijn dan wanneer het hartje winter is.

Wij moeten onszelf er niet toe verleiden ’s morgens zittend werk te gaan doen zonder eerst voor een flinke dosis lichaamsbeweging te hebben gezorgd. Maak zelf uw kamer aan kant, want deze beweging zal u warmte verschaffen. Ga ook niet gemakshalve per bus, tram of auto naar uw werk, maar zo mogelijk te voet, want een fikse wandeling brengt ons goed op temperatuur. Woont u in een streek waar veel sneeuw valt? Wat denkt u er van om elke ochtend in de frisse lucht sneeuw te ruimen! Hoe heerlijk doet nadien de warme kamer aan en hoeveel gemakkelijker gaat het vele denkwerk u af. Zorg daarom voor een flinke dosis lichaamsbeweging en een overvloedige ademhaling. Het werkt verfrissend en is uitstekend voor de bloedsomloop.

Maar misschien valt er in uw omgeving zelden of nooit sneeuw. Wat denkt u dan van ochtendgymnastiek en ademhalingsoefeningen, gecombineerd met een droge lichaamsmassage met een goede borstel? Goed en krachtig uitademen, zuivert het lichaam van schadelijke gassen. Het krijgt daardoor voldoende zuurstof en we worden minder vatbaar voor verkoudheden.

Wie snel een verkoudheid oploopt, moet er ook altijd aan denken dat hij voldoende kalkrijk voedsel eet: als de kalkspiegel daalt, neemt de kans op een verkoudheid toe. Het is daarom goed om, vooral in het najaar, wat biologische kalk in te nemen. Dit zal bovendien de conditie van de aderen verbeteren en daarmee de bloedsomloop.

 

Verkoudheid voorkomen

Naast bovenstaande tips geven we je nog wat goede raad mee om er voor te zorgen dat die ergerlijke verkoudheid kan vermeden worden.

Heb je kinderen? Zorg er dan voor dat ze gevaccineerd zijn. Kinderen dragen de ziekte ook over op school. Jijzelf kan ook ziek worden omdat je kind ziek is. Voorkomen is dus beter als verhelpen.

Zorg er dan ook voor dat je niet in de buurt komt van zieke mensen. Een verkoudheid is besmettelijk en wordt makkelijk overgedragen. Was ook steeds je handen om besmettingsgevaar de minimaliseren.

Wijs zieke mensen er op dat ze op de gepaste manier hoesten met hun handen voor hun mond. Mensen die lijden aan een verkoudheid kunnen best zoveel mogelijk hun handen wassen. Bijvoorbeeld na een goede niesbeurt of het gebruik van de zakdoek. Het is dan ook aangeraden dat mensen met een ernstige verkoudheid thuis blijven om de verkoudheid niet door te geven aan collega’s of andere.

Leave a Reply

Scroll To Top