Niet te missen
Home / Kinderen / Kinderziektes: de Bof

Kinderziektes: de Bof

Wat is de bof

De bof parotitis epidemica of dikoor is een vaak voorkomende, meestal onschuldige kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Je kan bof maar eenmaal in je leven krijgen. In de eerste plaats wordt de oorspeekselklier (parotis) erdoor aangetast. Bij jongens raakt ook vaak de zaadbal nog ontstoken (orchitis). Krijgt een man pas op latere leeftijd de bof, dan kan dit ernstige gevolgen hebben, doordat het zaadbalweefsel wordt vernietigd. Hij is dan niet langer in staat kinderen te verwekken.

Behandeking van bof

Als voornaamste middel tegen de bof, wordt voor inwendig gebruik Mercurius solubilis D10 ingenomen, en wel elke twee tot drie uur 2-3 druppels. Bovendien worden elk half uur afwisselend Aconitum D4 en Belladonna D4 gegeven. Afleidende kuitomslagen met geconcentreerde wei, zijn zeer effectief, maar mogen alleen worden toegepast bij warme voeten. Zitbaden, waarvan de temperatuur van 36°C wordt opgevoerd tot 44°C, met daarna nog een droge omslag, hebben ook een heel goede uitwerking.

Heeft iemand bovendien last van slechte stoelgang, dan helpt Aloë complex heel goed; in ernstige gevallen wordt eventueel nog een klysma gegeven. Kinderen geeft men, ter verlichting van de pijn, warme omslagen; het is verstandig dan een paar druppels Arnica of Calendula tinctuur door het water te doen. Ook gorgelen met verdunde Molkosan is heel goed voor kinderen. Dan is er nog een oud en probaat middel dat wij kunnen gebruiken, namelijk hete Johannesolie of, nog beter, wij maken een kompres van leempap met Johannesolie en leggen daarop een erg hete kruik. Dit werkt zowel pijnstillend, als genezend. Om de genezing te voltooien, neemt men dan nog Silicea D12 in.

Raadpleeg steeds een arts voor u medicatie gaat toedienen! Vaccineer tegen bof.

Leave a Reply

Scroll To Top