Niet te missen
Home / Allergie / Eczema infantum: Eczeem bij kinderen

Eczema infantum: Eczeem bij kinderen

Eczema infantum


Eczema infantum, kindereczeem, is een trieste aangelegenheid omdat niet alleen het kind. maar ook de moeder er erg onder lijdt. Terwijl de verzorging haar volle aandacht opeist, vergt ook het zien lijden van haar eigen vlees en bloed veel van haar.

Op het in 1964 in München gehouden congres van het Duitse Genootschap voor Kindergeneeskunde, verdedigde de Amerikaanse kinderarts Prof. Holt, verbonden aan de Universiteit van New York, het standpunt, dat de teertherapie bij eczema infantum, nog altijd de beste was. Een 5-procent alcoholisch teerextract, zou ook voordeliger zijn dan de behandeling met steroïden-zalven. Interessant was, dat de professor toegaf, dat eczema infantum weliswaar betrekkelijk gemakkelijk te onderdrukken, maar moeilijk te genezen was.

Met de teertherapie kan de ernst van de toestand betrekkelijk gemakkelijk van de vierde naar de derde graad worden teruggedrongen. Om een genezing te bewerkstelligen, is de teerbehandeling, zoals is toegegeven, echter niet voldoende. Wanneer de behandeling wordt stopgezet, verergert de toestand van het patiëntje weer snel; maar daarover werd op het congres niets gezegd. Bovendien werd er helemaal niet op gewezen dat teer met zijn elf koolwaterstoffen, waaronder ook naftaleen, een algemeen bekende kankerverwekkende (carcinogene) stof is.

Een aan te bevelen behandeling voor Eczema infantum

Helaas was er geen kinderarts aanwezig, die een betere behandeling voorstond, en wel, om naast een melk- en eiwitloos dieet, de succesvolle behandeling met melk-enzymen, in het bijzonder die uit wei, toe te passen. Geen van de aanwezigen kon verklaren waarom juist bij kindereczeem de behandeling met Molkosan een onverwacht gunstig resultaat geeft. Het is daarom te betreuren dat deze reeds zeer lang toegepaste methode in vakkringen niet beter bekend is.

Eeuwen geleden is namelijk al vastgesteld, dat bij het baden in verse, of nog beter zure, wei, eczemen beginnen te genezen. Gebruikt men tegelijkertijd het plantengeneesmiddel Viola tricolor tinctuur, het verse preparaat van het driekleurig viooltje, dan is het resultaat nog beter. Kinderen met eczeem hebben meestal ook een verlaagde kalkspiegel, zodat het innemen van Urticalcin noodzakelijk is. Ook Urticalcin-poeder kan u goede diensten bewijzen, omdat het zich goed leent voor uitwendige toepassing: het verhindert het binnendringen van ziekteverwekkende bacteriën.

In plaats van steroïden-zalven, zou men een wolvetcrème, zoals Crème Bioforce, moeten gebruiken. Iedere kinderarts zal enthousiast zijn over het resultaat.

Natuurlijk is ook een dieet heel belangrijk. Aangezien de melkei-witten geheel uit de voeding worden weggelaten, is het des te noodzakelijker daarvoor in de plaats, plante-eiwitten te gebruiken, zoals die welke in amandelpuree voorkomen. Bovendien is het bij kinderen met eczema infantum goed een zoutarm dieet in acht te nemen. In de voordrachten op het congres hoorde men daarover echter niets.

Uit de discussies rond het voedingsprobleem kwam een bijzonder feit aan het licht. De artsen vertelden namelijk, dat in Nigeria, bij rijke gezinnen met een Europese levensstijl, eczema infantum dikwijls voorkomt, hoewel de aandoening zelden of nooit wordt waargenomen bij inboorlingen die trouw zijn gebleven aan hun oude gewoonten. Hieruit zouden wij kunnen concluderen, dat kindereczeem mede het gevolg zou kunnen zijn van de leef- en eetgewoonten van onze moderne beschaving.

Het feit, of beter gezegd, de bewering dat eczema infantum een allergische aandoening zou zijn, stoelt niet op een erg hechte basis. Men moet zoeken naar een schadelijk antigeen of naar specifieke antilichamen, zal naar alle waarschijnlijkheid niet veel opleveren. Waarom zou men dan zijn toevlucht niet nemen tot de natuurgeneeskunde, die toch heeft bewezen dat haar behandelingswijze bij kindereczeem, zowel eenvoudig als onschadelijk is en, wat van bijzonder belang is, niet slechts een tijdelijk resultaat oplevert, maar in veel gevallen een blijvende genezing tot gevolg heeft?

 

>>>>>> Kijk hier naar het eczeem stappenplan om van die hardnekkig eczeem af te komen

Eczeem wordt soms ook wel verward met psoriasis omdat de symptomen zeer gelijkaardig zijn. Toch heeft het een niets met het ander te maken.

Leave a Reply

Scroll To Top