Niet te missen
Home / Allergie / Allergie: Hooikoorts komt er weer aan

Allergie: Hooikoorts komt er weer aan

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van allergieën en hooikoorts. Al is het meer een vervelende reactie dan een ziekte, kunnen de symptomen erg vervelend zijn.

Allergie

Allergie is een ongewone reactie van het lichaam op gewone dingen zoals stuifmeel of pollen van bloemen of bomen, huisstof, voedingsstoffen, bepaalde kleurstoffen, de zon, enzovoort. Je zou het een beoordelingsfout van het organisme kunnen noemen. Deze fout komt voor bij 10 tot 15 procent van de bevolking. Dat is eigenlijk zeer veel. De meeste mensen zijn er niet ziek van, maar het betekent wel een serieus ongemak. Bij allergie reageert het lichaam te hevig op een bepaald iets waarmee men in contact komt. Dit is de reden waarom allergie zich bij voorkeur voordoet op plaatsen waar het lichaam in contact komt met de buitenwereld, namelijk de huid, neus, ogen en de luchtwegen. Als de huid allergisch reageert, noemen we dit eczeem. Als de neus en de ogen allergisch reageren, noemen we dat hooikoorts. Een allergische reactie ter hoogte van de luchtwegen is astma.

 

Hooikoorts

Bij hooikoorts reageert de persoon in kwestie op pollen of stuifmeel van planten. Ie ondervindt een kriebel in de neus, je gaat veelvuldig niezen, er is neusloop (zoals bij een verkoudheid die maar blijft duren), de ogen jeuken, verdragen moeilijk zonlicht, er is een verhoogde oogafscheiding en de oogleden kunnen gezwollen zijn. Meestal is iemand met hooikoorts ook gevoeliger voor allerlei min of meer prikkelende stoffen, bijvoorbeeld rook, mist, uitlaatgassen of luchtvervuiling. Hooikoorts is eigenlijk geen goede naam, want hooi noch koorts hebben er iets mee te maken. De boosdoeners zijn immers pollen en stuifmeel van levende planten. Gelukkig zijn niet alle pollen op hetzelfde moment aanwezig en ben je meestal niet voor alle pollen gevoelig. Je kunt je gevoeligheid voor pollen laten testen. Vraag hierover raad aan je huisarts. Op een pollenkalender kan men dan zien hoelang men op ongemak kan rekenen:

  • Januari, februari en maart: hazelaar en els
  • April en mei: es en berk
  • Mei, juni, juli en augustus: de meeste grassen zoals helmgras, kamgras, raaigras, enz.

Zo’n pollenkalender kan de huisarts je geven. De hoeveelheid pollen in de lucht verschilt bovendien van streek tot streek (wegens het verschil in begroeiing) en is het laagst aan zee. ‘s Morgens en ‘s avonds hangen er minder pollen in de lucht. Regen is goed, want die slaat de pollen neer. Wind en zon zijn het ergst voor een hooikoortslijder, want dan zijn de omstandigheden het slechtst.

 

Wat doe je tegen hooikoorts?

Ga bij voorkeur naar buiten na een regenbui. Verlucht het huis ‘s morgens en zet geen ramen tegen elkaar open. Zet ‘s nachts de slaapkamerdeur open en doe het raam dicht. Houd in de auto tijdens het rijden de ramen en het schuifdak dicht. Er bestaan speciale filters die de pollen in het ventilatiesysteem van een auto tegenhouden. Ga bij voorkeur op vakantie aan zee of in een streek waar jouw pollen niet of op een ander tijdstip voorkomen. Het is normaal gesproken zo dat het tijdstip waarop er bepaalde pollen zijn, verschilt naargelang van de breedtegraad. Het seizoen begint in het zuiden en komt zo via onze streken geleidelijk aan naar het noorden. Vermijd in het hooikoortsseizoen prikkelende stoffen zoals rook, chloordamp, verf- en lijmlucht, parfums, sterk geurende bloemen.
Bij oogklachten: wrijf niet in de ogen, was regelmatig de handen; pollen hechten zich namelijk overal aan vast, draag buiten een zonnebril, koude, natte kompressen (bijvoorbeeld washandjes) geven verlichting bij een acute opstoot. Vraag eventueel aan je huisarts plaatselijke of algemene medicatie. Er bestaan oogdruppels, neussprays en pillen. De pillen bevatten antihistaminica die de stof histamine, die verantwoordelijk is voor de allergische reactie, blokkeren. Het nadeel is dat deze medicatie blijvend ingenomen moet worden, omdat ze symptoombestrijdend werkt en niet genezend. Voorbeelden zijn Triludan, Claritine, Zyrtec.

 

Oogdruppels tegen hooikoorts

Buig het hoofd naar achteren en trek met één hand het onderste ooglid naar onder. Kom met de andere hand met het flesje zo dicht mogelijk bij het oog, maar er niet tegen, en laat een druppel in het oog vallen. Je zult dan vanzelf met het oog knipperen zodat de druppels zich verspreiden. Als er een spiegel in de buurt is, probeer die dan te gebruiken. Bij kinderen kun je het volgende doen. Laat ze hun ogen maar dichtknijpen en hou hun hoofd achterover of leg ze neer (baby’s). Laat één of twee druppels precies in de binnenste ooghoek vallen en laat ze dan hun ogen (met hoofd nog naar achteren) open doen. Het grootste deel van de vloeistof komt dan ter plaatse.

 

Steeds meer hooikoorts

Dat de vervuiling een rol speelt in de toename van allergische reacties, kon men gemakkelijk vermoeden, vooral vanaf het moment dat vastgesteld werd dat er in de steden meer allergieproblemen voorkwamen dan op het platteland. Dit wordt vooral veroorzaakt door de uitlaatgassen en andere gassen die ervoor zorgen dat andere verontreinigende stoffen aan elkaar gaan kleven. Deze deeltjes hebben een zodanige grootte en gewicht dat ze gemakkelijker binnendringen tot in de kleinste hoekjes van onze luchtwegen. Ook stuifmeelkorrels worden zo tot diep in de longen gedragen. Ook sommige planten zelf reageren op luchtvervuiling met een verhoogde stuifmeelproductie. Dit kan ervoor zorgen dat er een groter aantal mensen gevoelig reageert omdat de concentratie in de lucht groter is. Men kan ook allergisch reageren buiten het strikte pollenseizoen omdat de stuifmeelkorrels zich ook op de bladeren kunnen bevinden buiten het stuifmeelseizoen.

Leave a Reply

Scroll To Top