Tijdens de troonrede op de derde dinsdag van september ofwel Prinsjesdag worden traditiegetrouw de plannen voor het aankomende jaar bekendgemaakt. Dit jaar voor het eerst door onze nieuwe Koning Willem-Alexander. Verteld werd dat we met ons land langzaam uit de recessie kruipen en er zicht is op economisch herstel. Maar wat betreft de zorgpremies wederom geen positieve berichten te bespeuren helaas.
Zorgverzekering nog duurder
Volgens de plannen van het kabinet zou de premie voor de zorg op jaarbasis stijgen met 114 euro, wat neerkomt op ongeveer een tientje per maand boven op de toch al hoge zorgkosten. Het eigen risico blijft alsmaar stijgen en zal in 2015 verder stijgen naar 375 euro. Hierbij moet vermeld worden dat deze bedragen als een soort advies gelden en dus nog niet geldend zijn. Het is aan de verzekeraars zelf om de hoogte van de premies uiteindelijk te bepalen.
Reserves terug naar de verzekerden?
De grote aanbieders van zorgverzekeringen hebben het afgelopen jaar flinke winsten gemaakt. Het is goed mogelijk en daar gaan al geruchten over in de ronde, dat de consument zou kunnen mee profiteren van de behaalde omzet. Zo zouden de winsten die opgeslagen zijn als reserves door de verzekeraars verdeeld kunnen worden door de prijzen van de verzekeringen niet te verhogen en op gelijke hoogte als het afgelopen jaar te houden.
Eerste premie bekend
Elk jaar is er een aanbieder die als eerste de premies bekend maakt en dat is het Schiedamse DSW. Ui hun bericht blijkt dat ze de zorgpremies gelijk houden met het voorgaande jaar. De aankondiging van deze verzekeraar wordt ieder jaar als leidraad gezien voor de rest van de premies die de anderen zo rond december pas bekend maken. Het is nog even een ruime maand afwachten dus, maar de eerste positieve tekenen zijn er. Mocht het toch tegenvallen dan valt er altijd nog wel zelf te besparen. Door via een vergelijkingssite de zorgverzekeringen te vergelijken bijvoorbeeld. Eenvoudig is binnen een paar muisklikken te zien waar men het voordeligst uit is met de gewenste aanvullende verzekeringen erbij gerekend. Dit kan wel tot een paar honderd euro per jaar schelen, wat veel consumenten gelukkig al door beginnen te krijgen. Gaan de premies dus niet omlaag dan kan er altijd zelf actie ondernomen worden en flink bespaard worden!