Zweten doen we allemaal. De één al wat meer dan de ander. En we zweten niet allemaal even veel op dezelfde plaatsen van ons lichaam. Zweten aan de voeten, brengt bijna altijd een onaangename geur met zich mee. Hoe komen we nu aan die zweetvoeten en wat kan er aan gedaan worden.
De oorzaak van zweetvoeten
De onaangename geur aan de voeten, krijgen we door de aanwezigheid van volgende drie factoren:
- zweten
- een temperatuur die gelijk op hoger is aan onze lichaamstemperatuur
- oude huidcellen op en rond onze voeten
Oude afgestorven huidcellen zijn dagelijks op onze voeten en op de rest van ons lichaam terug te vinden. Door ons al of niet met zeep te wassen, spoelen we die afgestorven huidcellen van ons af. De hoge temperatuur aan onze voeten, krijgen we natuurlijk door onze sokken en gesloten schoeisel. Maar ook tussen de tenen en onder de nagels kan de temperatuur hoog oplopen door te weinig verluchting. Zweten doen we door de eccriene klieren op onze voeten die een geurloos vocht afscheiden. Zweten doen we vooral bij warm weer en bij grote inspanningen. Door warmte en vocht gaan bacteriën zich nestellen op en voeden zich met onze oude huidcellen. Die bacteriën kunnen zich razend snel vermenigvuldigen en voor een onaangename geur zorgen. Onder de teennagels ontwikkeld zich op een zelfde manier de melkzuurbacterie die de specifieke zure geur veroorzaakt, die we ook wel tenenkaas noemen. Deze bacterie maakt boterzuur aan en de afbraakproducten ervan, die gelijkaardig zijn bij de bacteriën bij de productie van kaas. Het woord tenenkaas is dus niet uit de lucht gegrepen.
Soms kan overmatig zweten het gevolg zijn van bepaalde ziektes zoals diabetes of een overactieve schildklier. Maar ook stressen overgewicht, zijn een belangrijke boosdoener.
Andere gevolgen van zweetvoeten
Naast de onaangename geur, kun je ook vaak schimmels en infecties oplopen. De epidermis (hoornlaag) kan door het schuren tegen het schoeisel, scheurtjes vertonen. Je krijgt dan wondjes en kloofjes tussen de tenen waardoor schimmels en andere infecties zich kunnen huishouden.
Wat kan je er aan doen
- De twee belangrijkste zaken die je moet voorkomen is gesloten schoeisel en ongewassen voeten. Was minstens één maal per dag je voeten volledig met zeep en droog ze zorgvuldig af met extra aandacht voor de ruimtes tussen de tenen. Hou eveneens de teennagels proper. Knip deze regelmatig met een tangetje.
- Bij het kiezen van je schoenen laat je best je keuze vallen op open schoeisel of schoenen met ademende materialen, zoals leder. Vermijd schoenen in kunststof, nylon of rubber.
- Kies sokken in katoen of wol, in plaats van deze in polyester. Was de sokken niet met wasverzachter. Deze leggen nl een vetlaagje op het weefstel waardoor minder vocht kan opgenomen worden.
- Daarnaast dien je er voor te zorgen dat je je schoenen voldoende verlucht of zelfs regelmatig reinigt met alcohol of jodium. Bacteriën sterven hierbij af. Er zijn tevens geurvreters te verkrijgen in de handel om tijdens de nacht in je schoenen te plaatsen.
- Wanneer het geurprobleem acuut blijft kan je nog je toevlucht nemen tot talkpoeder,boorzuurpoeder en een hele reeks aan sprays die bij apothekers en drogisten worden verkocht.
- Er bestaan ook kartonnen inlegzooltjes die het vocht opnemen en die je vervolgens kan weggooien.
Alternatieve oplossingen
- kampferspiritus op je voeten smeren
- voetenbadje van rozemarijn, tea-olie of kamille
- je voeten een aantal nachten insmeren met zinkolie
- boorzuurschilfers in de sokken strooien
- akileine van het kruidvat op je voeten smeren
- inlegzolen gemaakt van cederhout