Niet te missen
Home / Huishouden / Hulpmiddelen bij het wassen

Hulpmiddelen bij het wassen

Om kleding veel en zorgvuldig te wassen heb je kennis van zaken nodig. Na enkele wasbeurten kan je kleding er immers al grauw en versleten uitzien. Dit komt omdat we vaak te warm wassen en te agressieve wasmiddelen gebruiken. Alvorens een wasproduct uit de rekken te plukken, denk je dus beter twee keer na.

Ammoniak

Ammoniak is een krachtige alkalinehoudende reiniger ( alkaline is de tegenhanger van zuur ) en tevens een mild bleekmiddel en vetoplossend middel. Je kunt er vet, vuil en zure huidvetten mee verwijderen en het helpt bij het wassen. Het heeft echter een onaangename geur, dus zorg bij gebruik voor voldoende ventilatie.

Blauwsel

Sommige stoffen krijgen na verloop van tijd een grauwe kleur, omdat de kleur blauw na verloop van tijd uit het kleurenspectrum verdwijnt. Blauwsel moet dit herstellen. Het bevat een blauwe verfstof of pigment dat het gele deel van het kleurenspectrum absorbeert. Hierdoor lijkt kleding witter. Los het blauwsel goed op in water voordat je het bij het wasgoed doet om vlekken te voorkomen. Sommige wasmiddelen bevatten zelf al blauwsel ( kleine blauwe korreltjes ).

Bleekmiddelen

Deze maken de was witter en frisser en kunnen worden gebruikt om vlekken en schimmel te verwijderen. Ze worden ook gebruikt om te ontsmetten. De twee belangrijkste typen die in huis worden gebruikt, zijn bleekmiddelen op basis van zuurstof ( bijvoorbeeld waterstofperoxide, een mild bleekmiddel aanbevolen voor tere stoffen ) en chloor ( bijvoorbeeld natriumhypochloriet, een relatief sterk bleekmiddel dat micro-organismen verwijdert en doodt ). Citroensap is een natuurlijk bleekmiddel.

Borax

Borax of boorzuur is een krachtige, waterverzachtende alkaline die ervoor zorgt dat een actieve stof beter werkt. In de Victoriaanse tijd werd het veel gebruikt bij het wassen van kleding. Borax is tevens een ontsmettingsmiddel,
vlekkenverwijderaar, krachtige vetoplosser en absorbeert luchtjes. Het kan worden gebruikt om het wasmiddel krachtiger te maken, bijvoorbeeld als je luiers wilt weken. Je kunt het niet gebruiken voor tere stoffen als zijde of wol. Borax wordt verkocht in poedervorm of als kleurloos kristalzout.

Soda

Ook wel bekend onder de naam natriumcarbonaat. Soda is een milde alkaline die verkrijgbaar is in korrel- of poedervorm. Het is een goede waterontharder en vlekkenverwijderaar en wordt gebruikt als toevoeging aan gewone wasmiddelen. Gebruik het met zeep voor de was, voor het verwijderen van aanslag op zilver en als ontstopper.

Strijkmiddelen

Het beste basismiddel dat je bij het strijken kunt gebruiken, is een vochtige doek. Kies bij voorkeur voor witte katoen, omdat dit verkleuren of pluisvorming helpt voorkomen. De doek beschermt de stof tijdens het strijken. Strijkmiddelen met stijfsel voor extra stevigheid of silicone voor een fraaie glans zijn onder meer te koop in sprayflacons. Silicone laat ook een beschermende laag achter op de stof. Sommige producten zijn ontworpen om aan de wasmachine te worden toegevoegd, zoals wasverzachters. Andere producten kun je tijdens het strijken op de stof sprayen.

Vlekkendeppers

Deze zijn verkrijgbaar als spray of als zeep ( ossengal ). Voor wasmiddelen met enzymen helpen hardnekkige vlekken te verwijderen. Ze bevatten vaak een combinatie van enzymen, wasactieve stoffen, oplosmiddelen, optisch wit, blauwsel, geurstoffen en soms zuurstofbleekmiddel.

Wasmiddelen

Wasmiddelen zijn verkrijgbaar als tabletten, in poedervorm of als vloeibaar wasmiddel. Vaak worden enzymen toegevoegd, omdat ze vlekken afbreken. Daarnaast worden er nog een heleboel andere stoffen aan wasmiddelen toegevoegd, zoals wasactieve stoffen, wateronthardende stoffen, bleekmiddelen, geurstoffen, optisch wit en NA-CMC ( natriumcarboxymethylcellulose ). Vloeibaar wasmiddel is vaak geconcentreerd en bevat minder toevoegingen.

Wasverzachters

Deze leggen een vettig laagje om de vezels waardoor de kleding zacht aanvoelt en lekker ruikt. Ze zorgen ervoor dat synthetische kleding minder statisch wordt, minder snel kreukt en sneller droogt. Wasverzachters worden toegevoegd bij de laatste spoelbeurt in een wasmachine of direct in de trommel. In drogers worden twee soorten wasverzachter gebruikt: in doekjes, waarbij een stuk synthetische stof of schuim is doordrenkt met wasverzachter, of in pakketvorm waarbij een blokje wasverzachter aan de trommel van de droger wordt bevestigd.

Wolwasmiddel

Dit is een zacht mengsel van surfactans dat wordt gebruikt voor het wassen van wol. Het bevat geen alkali, die de vetstoffen in wol kunnen aantasten, wat de vezels aantast waardoor de kleuren doorlopen en verbleken.

Zeep

Zeep is 100% biologisch afbreekbaar en is niet milieuvervuilend. Milieugroeperingen raden aan om kleding te wassen met zeep en niet met wasmiddel. Het is verkrijgbaar in de supermarkt en is ideaal voor een voorwas, bijvoorbeeld voor zijde en wol, dat door agressieve wasmiddelen aangetast kan worden. Waszeep is ook verkrijgbaar in blokken en bevat toevoegingen als borax, bleekmiddel, natriumfosfaten en geurstoffen. In tegenstelling tot synthetische wasmiddel lost zeep niet goed op in koud water. In hard water kunnen zeepresten op het wasgoed achterblijven. Om dit te voorkomen, voeg je een klein kopje soda toe.

Leave a Reply

Scroll To Top