Niet te missen
Home / Verkoudheid / Verkoudheid, vitaminegebrek en onze kalkspiegel

Verkoudheid, vitaminegebrek en onze kalkspiegel

verkoudheid en slijmvliesontsteking

Hoe zou het toch komen dat de één heel snel een verkoudheid oploopt en de ander niet? Sommigen reizen ’s winters per bus of slecht verwarmde trein, waarbij ze misschien aan een klein beetje tocht zijn blootgesteld, en vatten prompt een kou, terwijl anderen er totaal geen last van hebben.

Misschien zegt u, omdat de één een veel betere bloedcirculatie heeft dan de ander. Maar er zijn toch ook nog andere factoren aan te wijzen, want de vatbaarheid voor infecties kan heel verschillend zijn. De bacteriën die een neusverkoudheid of slijmvliesontsteking kunnen veroorzaken, zijn vaak al in de slijmvliezen aanwezig, zodat alleen al een beetje kou de bacteriën aan het werk kan zetten.

Meestal beschouwen wij verkoudheid als een aandoening van de slijmvliezen niet als ernstig. We vinden het misschien hinderlijk of voelen ons zelfs wat beroerd, maar zullen toch gewoon ons werk doen. Wij hebben in Europa een zekere aangeboren immuniteit tegen deze ziekte verworven. Heeft u ooit gehoord, dat er iemand aan neusverkoudheid is gestorven? Misschien moet u zelfs wel een beetje glimlachen bij deze gedachte. Wie is er nu zo zwak, dat hij aan een simpele slijmvliesontsteking zou sterven ? Toch zal het u verbazen te vernemen dat de Eskimo’s, die toch een aanmerkelijk grotere kou kunnen doorstaan dan wij, door de verwekker van de verkoudheid — die de Amerikanen jaren geleden in hun land hebben binnengebracht — destijds zo ernstig ziek werden, dat zij hulpeloos stierven. Hoewel ze sterk waren, was hun lichaam toch te weinig immuun om aan een dergelijke onverwachte infectie weerstand te kunnen bieden.

 

Oorzaken van verkoudheid

Maar ook wij kunnen, ondanks onze aangeboren immuniteit, vatbaar zijn voor ziekten ten gevolge van kouvatten. Een vitaminetekort kan de oorzaak zijn. Of een „gedaalde kalkspiegel ”, zoals de deskundige het noemt, kan een voorname rol spelen. Ook oververmoeidheid kan ons weerstandsvermogen verminderen, terwijl een overmatige inspanning juist een extra beroep doet op onze kalk- en vitamine-voorraad. Zien wij ons dus door omstandigheden genoodzaakt roofbouw op onze lichamelijke krachten te plegen, dan zullen wij voor een nog grotere kalk- en vitaminentoevoer moeten zorgen, willen wij ons met succes tegen ziekten door kouvatten beschermen.

Leave a Reply

Scroll To Top