Niet te missen
Home / Tanden / Tandbederf en fluor

Tandbederf en fluor

tandbederfEr is door de jaren heen veel gediscussieerd over de voor- en nadelen van fluor. Maar fluor blijft voor kinderen en volwassen erg belangrijk om hun tanden te beschermen tegen bederf.

Het effect van fluor

Fluor oefent vooral een verstevigende werking uit op het glazuur, waardoor het beter bestand is tegen het oplossen door zuren. Een regelmatige inname van fluor is erg belangrijk omdat het grootste effect wordt bereikt door een dagelijkse inname van een kleine dosis. Sinds het gebruik van fluorhoudende tandpasta’s is het aantal nieuwe gevallen van tandbederf met 40 procent teruggelopen.

Dit zijn enkele leeftijdsgebonden aanbevelingen

Kinderen tot 1 jaar

Geef druppels fluor eenmaal per dag. Bijvoorbeeld MB fluor. Opletten voor melk, want samen met fluor toegediend, vermindert ze de werking ervan. Fluor moet je dus een half uur voor of na de melkvoeding geven.

Kinderen van 1 tot 2 jaar

Een tabletje van 1/4 mg per dag laten opzuigen. Bijvoorbeeld Zymafluor.

Kinderen van 2 tot 14 jaar

Twee tabletjes van 1/4 mg per dag laten opzuigen. Bijvoorbeeld Zymafluor. Tweemaal per dag poetsen, tot 7 jaar met peuterpasta (hier zit minder fluor in dan in tandpasta voor volwassenen). Je moet weten dat een kind 35 procent van de tandpasta inslikt. Het effect van lokaal aangebrachte fluor is heel belangrijk en is het belangrijkst de eerste twee jaar na het doorbreken van de tanden. Dit is ten einde op ongeveer driejarige leeftijd. Dit wil zeggen dat je zo vlug mogelijk aan kinderen moet leren hoe ze hun tanden moeten poetsen. Er moet op worden toegezien dat er niet meer dan een hoeveelheid ter grootte van een erwt aan tandpasta op de borstel is en dat de kinderen de tandpasta goed uitspuwen en hun mond spoelen.

Iedereen vanaf 14 jaar

Tweemaal per dag poetsen met gewone fluorhoudende tandpasta. Zwangere vrouwen mogen fluor innemen. Men raadt zelfs aan om vanaf de vierde maand van de zwangerschap dagelijks minstens een tabletje fluor in te nemen. Het is raadzaam fluor niet samen met zuivelproducten in te nemen, omdat melk de werking van fluor afremt. Er zou minstens een half uur tussen moeten zitten.

Tandbederf voorkomen
Veel hangt af van goede voedingsgewoonten. Vermijd gezoete voedingsmiddelen en snoepen tussendoor. Als je snoept, kun je dat het best in aansluiting op een maaltijd doen, dan wordt het schadelijk effect ervan beperkt. Je dient daarnaast je tanden een goede dagelijkse verzorgen te geven. Poets je tanden minstens tweemaal per dag gedurende twee tot drie minuten met fluorhoudende tandpasta. Tandzijde, tandenstokers en specifieke kleine tandenborstels kunnen deze verzorging aanvullen en verwijderen de tandplak in de gebieden die voor de tandenborstel niet toegankelijk zijn. De keuze van de tandenborstel is uiterst belangrijk. Gebruik een tandenborstel die aangepast is aan de leeftijd en met niet te harde borstelharen om het glazuur niet aan te tasten. Vervang je tandenborstel elke drie maanden. Mondbaden zoals Hibident, Hextril, Paroplak en dergelijke kunnen af en toe als aanvulling gebruikt worden. Ook een elektrische tandenborstel is een goed alternatief, daar het erg grondig en diep tussen de spleten reinigt, waar een gewone tandenborstel moeilijk geraakt. Ga tweemaal per jaar langs bij je tandarts. Dit is onontbeerlijk. Weet dat een kind tot 18 jaar volledig gratis naar de tandarts kan, zonder remgeld te moeten betalen.

Leave a Reply

Scroll To Top