Niet te missen
Home / Cholesterol / Cholesterol

Cholesterol

De spijsvertering
De spijsvertering geschiedt via een ca. 9,2 m lang spijsverteringskanaal. Het voedsel komt via de slokdarm in de maag, die het voedsel vrij maakt van ziektekiemen, en tevens zorgt voor de afbraak van de eiwitten. De diverse klieren leveren darmsappen; de lever produceert gal om vetten af te breken en de alvleesklier levert alvleeskliersap dat trypsine, een amylase en een lipase bevat. Trypsine breekt eiwitten af met slechts enkele aminozuren. Amylase verwerkt zetmeel tot maltose Moutsuiker en lipase zet vetten om in vetzuren en glycerol. De grootste absorptie van voedsel vindt plaats in de dunne darm; de onverteerbare voedselresten worden door de en de darm of dikke darm afgescheiden.

Ongezonde voeding kan spijsverteringsstoornissen tot gevolg hebben, die variëren van tandbederf tot galstenen.

Cholesterol

Cholesterol behoort tot de groep der sterolen, een groep van nauwverwante verbindingen, die in alle plante- en diercellen voorkomen. Cholesterol is dus een vettige substantie die deelneemt aan de opbouw van vetweefsel en vormt het hoofdbestanddeel van celwanden.

Bij het ontstaan van arteriosclerose en atherosclerose, slagaderverkalking/dichtslibben van kransslagaders, speelt cholesterol een grote rol. De binnenkant van de slagaderen worden dan bekleed met een vettige afzetting die cholesterolrijk is. Onderzoeken hebben aangetoond dat er verband bestaat tussen een hoog cholesterolgehalte in het bloed en een hartinfarct.

Door het cholesterolgehalte in het bloed laag of aan de veilige kant te houden, verkleint u de kans op een hartziekte aanzienlijk. Daartoe moet u trachten zoveel mogelijk over te gaan tot gebruik van meervoudig onverzadigde vetzuren in uw voeding, zodat het meeste cholesterol in het lichaam zelf wordt geproduceerd, met name in de lever en bijnieren. De beste manier om het cholesterolgehalte te verlagen is zich te beperken tot onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren activeren namelijk de lever tot produktie van het cholesterol. Schrap dus voedingsmiddelen met verzadigde vetten als vet vlees, dierlijk vlees kaas, boter, kokosolie zoveel mogelijk uit het dagelijks menu. Neem liever mager vlees, magere vis, kip, wild enz.

In 1976 heeft een groep Britse onderzoekers aangetoond dat, hoewel het totale cholesterolgehalte de kans op hartkwalen vergroot, een bepaald deel van het cholesterol een tegengesteld effect heeft en juist blijkt te beschermen tegen hartziekten. Het cholesterol met deze beschermende eigenschap heet HDL(Highdensity Lipoproteins ofwel hoge-dichtheid lipoproteïnen cholesterol.

In het bloed worden de vetten omgeven door proteïnen. Het grootste gedeelte van het cholesterol in het bloed wordt omgeven door slechts enkele proteïnen en wordt daarom LDL -Lowdensity Lipoproteins) ofwel lage-dichtheid lipoproteïnen of LDL-cholesterol genoemd. Het restant wordt omgeven door zeer veel proteïnen en vormt het HDL-cholesterol. Omdat het LDLcholesterol 70% van het totale cholesterol vormt, blijft het cholesterol in zijn totaliteit gevaarlijk voor het hart.

Daarom moet u er naar streven de hoeveelheid HDL-cholesterol te vergroten ten koste van het LDL-cholesterol. Dit kan het beste worden bereikt met een uitgekiend dieet voor liefst een leven lang.

One comment

  1. Een mooi artikel!Toch het is voor een groot deel bepaalt of je er later last van kan krijgen of niet. Je kan dus gezond leven en toch nog aderverkalking krijgen die op latere leeftijd een risico vormt.
    Groeten,

Leave a Reply

Scroll To Top