Niet te missen
Home / Alcohol / De voordelen en nadelen van alcohol

De voordelen en nadelen van alcohol

Drink niet te veel alcohol, ook als is alcohol ook wel gezond. Waarschijnlijk heb je ook al gehoord dat het matig gebruik van alcohol wordt aangeraden. Als je één a twee consumpties per dag gebruikt, heb je ongeveer de helft minder kans op een hartinfarct dan iemand die geen alcohol gebruikt.

 

Alcohol promoten

De verlaagde risico´s op een hartinfarct worden toegeschreven aan het feit dat alcohol HDL (goede cholesterol) doet stijgen. Eén consumptie bevat ongeveer 13 gram alcohol. Een glas bier of een glas lichte wijn bevat 14 gram
alcohol, een borrel 15 gram alcohol. Waarom wordt dit dan niet op grote schaal aangeraden? Een beperkt alcoholgebruik verhoogt het risico op borstkanker en colonkanker, oftewel kanker aan de dikke darm. Bovendien zijn er altijd een aantal personen die te veel gaan drinken en dan beginnen de problemen pas. Daarom wordt alcoholgebruik eerder afgeraden dan aangeraden.

 

Wanneer drink je te veel alcohol?

Hier volgen enkele tips om je drinkgewoonte eens onder de loep te nemen. Een gulden regel is het aantal glazen dat je per week drinkt te tellen. Elk glas telt voor één eenheid. Met andere woorden één glas bier, één glas wijn, één glaasje sterke drank, enz. Voor de vrouwen is het maximum 16 en voor de mannen 21 eenheden per week. Drink je meer, dan bestaat de kans dat je te veel drinkt. Deze glazen mogen niet ineens op één dag genomen worden en er moeten alcoholvrije dagen zijn in de week. Vrouwen moeten minder drinken dan mannen, omdat, bij eenzelfde hoeveelheid alcohol, het percentage alcohol in hun bloed sterker stijgt dan bij mannen. Dit komt door hun kleinere lichaamsbouw en doordat de alcohol in een kleiner watervolume wordt verdeeld vanwege een hoger vetgehalte. Bovendien is bij vrouwen de activiteit van het enzym dat alcohol afbreekt in de maag lager. Er wordt dus minder alcohol afgebroken in de maag, waardoor er proportioneel meer alcohol in het bloed terechtkomt. Is er een alcoholicus in je familie? Indien ja, let dan dubbel op, want er is een erfelijke aanleg voor alcoholisme aangetoond. Er bestaat ook een risico als je op één of meer van de volgende vragen ja kunt antwoorden:

 

  • Ben je ooit de ochtend nadat je gedronken had, geheel of gedeeltelijk vergeten wat de avond tevoren gebeurde?
  • Maakte iemand uitje familiekring of vriendenkring zich ooit zorgen over je drankgebruik?
  • Heb je soms moeite met stoppen na één of twee drankjes?
  • Voel je jezelf soms schuldig over je drankgebruik?
  • Denken vrienden dat je meer dan een normale drinker bent?
  • Ben je soms niet in staat te stoppen?
  • Heb je ooit een bijeenkomst van de AA bezocht?
  • Ben je ooit betrokken geweest bij een vechtpartij terwijl je dronk?
  • Gebruik je soms een drankje om psychische of fysieke pijn te verdrijven?
  • Drink je soms alcohol als je alleen bent?

 

Kan alcohol op een volle maag minder kwaad?

Alcohol wordt niet alleen in de lever, maar ook in de maag afgebroken. Daar zitten enzymen in de wand die alcohol afbreken. Deze enzymen zijn minder werkzaam als de maag leeg is, zodat er meer alcohol in de bloedbaan terechtkomt die dan door de lever afgebroken moet worden. Bovendien blijft alcohol langer in de maag als je gegeten hebt en komt zo trager in de bloedbaan. Eten is dus belangrijk om het alcoholgehalte in het bloed lager te houden. De lever wordt minder belast en de effecten van alcohol laten langer op zich wachten. Alcohol kan dus niet minder kwaad, maar de effecten komen wat later. Overdadig alcohol gebruik, kan er voor zorgen dat je een gele ontlasting krijgt. Dit komt omdat het teveel aan afvalstoffen niet meer door de lever verwerkt kan worden.

 

Ontnuchter je sneller na een stevige fysieke inspanning?

Dit is niet juist. Alcohol wordt niet verbruikt in de spieren, maar wordt voor 90 procent omgezet in de lever. Fysieke inspanningen of snel in- en uitademen hebben geen enkel effect op de snelheid waarmee de alcohol in het lichaam wordt verwerkt.

Je slaapt beter met een combinatie van alcohol en slaapmiddelen?

De combinatie slaapmiddelen en alcohol versterkt het kalmerend effect van deze medicatie zodat er een overdreven sufheid optreedt. De spieren worden slapper door het relaxerend effect met als gevolg meer valpartijen en eventuele breuken. Slaapverwekkend maar mét de nodige neveneffecten dus.

 

Alcohol helpt tegen de kou?

Bij koude krijg je een samentrekken van de huidbloedvaten om zoveel mogelijk warmteverlies te verhinderen. Alcohol is een krachtig vaatverwijdend middel en zal zo de huiddoorbloeding verhogen en het koudegevoel doen afnemen. Als we echter in een koude omgeving blijven, dan zal de verhoogde bloeddoorstroming van de huid leiden tot een warmteverlies. In het begin is er wel een aangename sensatie bij het drinken van een borrel, maar op lange termijn kun je onderkoeld raken, met mogelijk fatale gevolgen.

 

Je slaapt beter na een slokje alcohol?

Het inslapen na een glaasje alcohol verloopt inderdaad wat vlotter. Maar alcohol wijzigt ook de structuur van de slaap en dit al vanaf twee glaasjes wijn of bier. De slaap wordt oppervlakkig, er kan verhoogde transpiratie optreden, ook episodes van ontwaken en nachtmerries kunnen voorkomen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een beperkt ontwenningssyndroom dat optreedt zodra de alcoholspiegel in het bloed daalt. Alcohol vermindert dus de kwaliteit van de slaap en onderbreekt de slaap.

 

Verslavingshulp

Verschillende organisaties bieden hulp bij verslaving. Waar je terecht kan met al je vragen en problemen:

Leave a Reply

Scroll To Top