Niet te missen
Home / Griep / Adviezen bij griep

Adviezen bij griep

Griep

Gelukkig is niet iedere griepaandoening de terecht zo gevreesde virusgriep, die in de jaren 1918/19 in Europa meer mensenlevens opeiste dan de Eerste wereldoorlog. Meestal gaat het om een onschuldige ziekte. Vaak echter bestaat er bij de bestrijding van infectieziekten een gebrek aan inzicht. Wellicht kunnen de volgende richtlijnen daarom wat uitkomst bieden. Wat hierbij voor griep geldt, kan ook bij andere aan influenza verwante en overige infectieziekten met succes worden toegepast.

Griep en homeopathie

In de eerste plaats dient bij infectieziekten de darm met een natuurlijk, plantaardig laxeermiddel te worden gereinigd. Zolang er koorts is, wordt er gevast. Tegen de dorst en ter bevordering van de uitscheiding worden vruchtensappen gegeven. Het beste zijn sinaasappel-, grapefruit en druivensap. Als ook de lever bij de ziekte betrokken is, kan men in plaats van vruchtensappen beter wortelsap geven.

In geen geval mag de koorts met enig chemisch preparaat worden onderdrukt. Koorts is een hulpmiddel, een afweermiddel om zieke stoffen en bacteriegiften te vernietigen en te verbranden. Een afleiding naar de nieren is beslist noodzakelijk en Guldenroededrank of Solidago complex kunnen in dit opzicht goede diensten bewijzen. Ondersteun de koorts met omslagen: dit stimuleert de afscheiding via de huid. Kan de patiënt desondanks niet gemakkelijk zweten, probeer dan eens hete vlierbloesemthee met citroensap. Behalve de hete omslagen, kunnen ook nog koude kuitomslagen worden aangelegd. Dit alles zal ertoe bijdragen dat de patiënt zich prettiger voelt, zodat hij beter en rustiger kan slapen. Het kan zijn dat ook het hart wat versterking nodig heeft. Een welkom middel is Tonicum Crataegi of wat vruchtesap met honing. U kunt ook simpelweg honing in de thee doen of puur honingwater geven. Zuivere druivesuiker werkt onmiddellijk versterkend op de hartspieren.

Bovendien moet het lichaam regelmatig worden gewassen met een aftreksel van tijm of van naalden van de jeneverbesboom; ook wanneer de patiënt slechts matig zweet.

Bij een hevige griepaanval moet nog Podophyllinum D4, Chelido-nium D3 en Taraxacum worden ingenomen om de lever te helpen. Zoals reeds eerder opgemerkt, mag hierbij ook het ongekookte wor-telsap niet ontbreken, ’s Nachts kunt u ook nog gekneusde koolbladeren op de leverstreek leggen.

Is er sprake van wat in de volksmond hoofdgriep wordt genoemd, dan dient u, naast een biologisch kalkpreparaat, Avena sativa complex en Acidum phosphoricum D4 te geven, terwijl in hardnekkige gevallen bovendien nog Gelsemium complex en Echinaforce kan worden toegediend. Leg bovendien een kompres van gekneusde koolbladeren op de nek; dit geeft vaak een uitstekend resultaat.

Bij alle infectieziekten, dus ook bij griep, is een goede mondverzorging noodzakelijk. Poets daarom regelmatig de tanden en reinig de beslagen tong, ook dit kan met een tandenborstel. Ook gorgelen met Molkosan bevordert de genezing.

Bij een gewone griep is het homeopatisch middel Baptisia complex het ondersteunende middel bij uitstek.

Aangezien de longen bij iedere infectieziekte hard moeten werken — er vindt immers een flinke verbranding plaats — moet er altijd voor een goede ventilatie worden gezorgd. Wanneer de patiënt goed is toegedekt, is een wat koele kamer beter dan een te warme kamer.

Wie met griep koortsvrij is, kan beginnen met het eten van vruchten, om vervolgens over te gaan op rauwkost en licht verteerbaar voedsel. Daarna komt alle vegetarische voeding in aanmerking en ten slotte, na een volledig herstel, de normale, zo mogelijk natuurlijke voeding.

Zo wordt de griep snel overwonnen, terwijl het lichaam er niet zo hevig door wordt aangegrepen en er evenmin sprake is van oververmoeidheid of andere verschijnselen die vaak na een griep optreden.

 

Leave a Reply

Scroll To Top