Niet te missen
Home / Spijsvertering / Obstipatie, constipatie of verstopping verhelpen

Obstipatie, constipatie of verstopping verhelpen

Obstipatie, constipatie, verstopping of moeilijke stoelgang is een vervelende ervaring. Met enkele simpele tips kan je dit verhelpen of verzachten.

 

Obstipatie, constipatie of verstopping

Obstipatie, constipatie en verstopping zijn woorden voor harde en af en toe pijnlijke stoelgang waarbij je minder frequent of moeilijker ontlasting hebt. De frequentie op zich, is dus niet van belang en bovendien erg verschillend van persoon tot persoon. Obstipatie wil zeggen dat er verandering optreedt in het normale patroon van de stoelgang. De stoelgang is meestal harder en het kan pijnlijk zijn om alles kwijt te geraken.

In medische termen wordt obstipatie ook wel vertraagde of moeizame defecatie genoemd. Cijfers tonen aan dat ongeveer vijftien procent van de bevolking er last van heeft. Obstipatie komt regelmatig voor bij patiënten met het prikkelbare-darmsyndroom.

Oorzaken van obstipatie of verstopping

De oorzaken van obstipatie kunnen van velerlei aard zijn, te beginnen met foute eetgewoonten, uitdroging, gebrek aan lichaamsbeweging of het gebruik van geneesmiddelen. Maar ook een slechte schildklierwerking of depressie kunnen obstipatie veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Innemen van opiaten zoals Morfine.
  • Bij zwangerschap door het hormoon progesteron
  • Indien men een verlamming heeft van de darmspieren.
  • Door uitdroging van de ontlasting in de dikke darm of colon.
  • Voedsel met onvoldoende vezels.
  • Er is een vernauwing in de darm.
  • Een psychosomatische oorzaak.
  • Soms bij en een parasitaire infectie.

 

De behandeling van constipatie

Meestal is de constipatie of de obstipatie niet ernstig maar wel behoorlijk vervelend. Wanneer je recent last hebt gehad van de hierboven beschreven verschijnselen, kun je het best je huisarts raadplegen. De huisarts zal je voedingsgewoonten, medicatiegebruik en dergelijke bekijken en eventueel verder onderzoek aanraden. Wanneer er geen belangrijke afwijkingen worden gevonden, dan kunnen een aantal aanpassingen je heel waarschijnlijk van je kwaal afhelpen.

Je kan bijvoorbeeld best meer drinken, vooral water maar ook thee, lichte koffie, groentesap, vruchtensap, in totaal minstens zes a acht glazen per dag.
Meer lichaamsbeweging, onder andere buikspieroefeningen, lopen, fietsen, enz.
Meer vezels gebruiken. Vezels zijn te vinden in groenten, fruit, volkorenbrood, granen en dergelijke, en maken de stoelgang malser. Voeg eventueel vezels of zemelen toe aan de voeding. Deze zijn te verkrijgen onder verschillende vormen in de meeste grootwarenhuizen of apotheken.
Ga op geregelde tijdstippen naar het toilet en probeer je aan dit tijdstip te houden. Probeer ontlasting, indien mogelijk, niet op te houden.

Overweeg om een preparaat te gebruiken dat plantaardige psylliumvezels bevat, te verkrijgen in de apotheek.
Soms kunnen probiotica eveneens helpen. Probiotica bestaan uit levende micro-organismen ( Bifidusbacteriën en Lactobacillussoorten) en zou een de weerstand en de gezondheid positief beïnvloeden.

Er is een groot aanbod van laxeermiddelen

Gebruik in eerste instantie zemelen of andere vezelrijke producten om van uw probleem af te geraken. Drink hierbij steeds voldoende water. Komen de klachten slechts zelden voor, gebruik dan Bisacodyl of Lactulose. Let erop, Bisacodyl mag niet langer 3 dagen gebruikt worden omdat de darmen lui kunnen worden. Bij pijnlijke ontlasting kan je Klysma of Bisacodyl als zetpil gebruiken. Wat ten strengte wordt afgeraden is het gebruik van laxeermiddelen zoals senna-producten (laxerende kruidenthee), glijmiddelen met paraffine of wonderolie. Ze geven teveel bijwerkingen zoals darmkrampen. Bij diarree kan dit een vitaminetekort veroorzaken. Bij kinderen steeds de art contacteren. Bij gebruik van een laxeermiddel is Lactulose het meest aangewezen.

Opmerking

Vermijd het gebruik van laxeermiddelen en lavementen of klysma’s zonder raadpleging van de arts.

Leave a Reply

Scroll To Top